Acasă Social Românii, tot mai puțini

Românii, tot mai puțini

DISTRIBUIȚI
foto:bucurestifm.ro

149564 – 26012018 – Vom fi tot mai puțini de la un an la altul! România anului 2050 arată sumbru: foarte mulți bătrâni şi o populație în scădere cu 17 la sută făță de nivelul actual. Semnalul de alarmă e tras de Organizaţia Naţiunilor Unite, iar experții susțin că, fără măsuri urgențe, taxele vor crește, iar sistemul de pensii ar putea intra în colaps.

În următorii ani, populația României se va reduce dramatic, dacă autoritățile nu vor lua măsuri prin care să combată declinul natalitații.

Chiar cu politici care încurajează serios natalitatea, România mai o are o problema care îi macină viitorul. Ne confruntăm cu un adevărat fenomen al emigrării.

Specialiștii spun că România va avea o problemă majoră în următorii ani din cauza declinului demografic.

”Raportul se va schimba de la un om care susține în momentul de față un alt dependent, pensionar, copil, necontributor economic, la un om care va susține 3-5 oameni dependenți”, spune sociologul Gelu Duminică.

Nivelul de taxare va crește îngrozitor, sistemul de pensii va trebui reformat pentru că efectiv nu va putea să facă față, sistemul de sănătate va fi suprasolicitat.

Bulgaria se află pe primul loc în topul țărilor din Europa de Est a căror populație va scădea cel mai mult până în 2050. Urmează Letonia cu o scădere de 22%, Republica Moldova cu 19%, Ucraina cu 18% și Croația, Lituania și România, cu 17%.

”România are două zone în care are încă o creștere demografică serioasă, dar unde calitatea resursei umane este foarte slabă: mediul rural și comunitățile cu romi. România ar trebui să investească serios în dezvoltarea resursei umane din cele două zone. Doi, pregătirea pentru ce înseamnă imigrare, adică să deschidem porțile largi celor care vor să vină în România”, mai spune Duminică.

Potrivit Institutului de Statistică, sporul negativ natural s-a accentuat după Revoluție. Mai mult, din 2015 în țara noastră trăiesc mai mulți bătrâni decât adolescenți, pe fondul îmbătrânirii populației. Sursa: Știri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.