Acasă Uncategorized Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

DISTRIBUIȚI

 149514 – 23012018 – Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 22 ianuarie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.

Temele principale aflate pe agenda miniștrilor de Externe europeni au vizat ultimele evoluţii din Libia, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și o discuție pe marginea propunerii de mandat de negociere pentru Acordul post-Cotonou.

La subiectul Libia, miniştrii de Externe au fost informați de reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, despre situaţia internă, inclusiv principalele provocări în procesul de tranziție politică. A reieșit importanța unui sprijin susținut din partea UE și a statelor membre în favoarea eforturilor ONU, precum și pentru consolidarea instituțiilor libiene, în vederea unei mai bune gestionări a provocărilor regionale și a celor legate de fenomenul migrației ilegale.

Miniștrii de externe au avut un schimb extins de opinii pe marginea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva evoluțiilor recente. A reieșit nevoia continuării implicării active a UE în sprijinul Procesului de Pace, în cooperare cu partenerii internaționali din Cvartet și statele arabe din regiune. Ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu, a subliniat necesitatea rezolvării juste și durabile a conflictului israeliano-palestinian. Implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, este unica variantă viabilă, capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. În context, a reluat apelul pentru deblocarea Procesului de Pace şi reluarea dialogului direct între părţi. În viitor, este necesară urmărirea în mod echilibrat a celor două piste bilaterale, respectiv convocarea Consiliului de Asociere UE-Israel și demararea negocierilor pentru încheierea unui Acord de Asociere cu statul palestinian.

În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii de externe europeni au avut de asemenea ocazia unei discuții cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Au fost evaluate ultimele evoluţii din teren și modalitățile prin care UE și statele membre pot sprijini de o manieră constructivă relansarea negocierilor între părți. A fost reafirmat sprijinul pentru o relație bilaterală mai strânsă, inclusiv sprijinul UE pentru consolidarea instituțiilor palestiniene.

Miniștrii de Externe au mai avut și un mic dejun de lucru cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Werner Hoyer. Cu această ocazie, oficialul BEI a prezentat propunerea de înființare a unei filiale pentru dezvoltare a BEI.

În marja CAE, ministrul Teodor Meleșcanu a avut întrevederi bilaterale cu noii miniștri de Externe polonez și austriac.

În discuția cu ministrul austriac, Karin Kneissl, au fost abordate modalitățile de cooperare regională în pregătirea președințiilor Consiliului Uniunii Europene, deținute de Austria (în semestrul II din 2018) și România (în semestrul I din 2019). A reieșit interesul comun pentru Balcanii de Vest, Marea Neagră și regiunea Dunării (inclusiv în termeni de conectivitate și navigație), dar și pentru promovarea multilateralismului bazat pe dreptul și normele internaționale. Ministrul Meleșcanu și-a exprimat preocuparea pentru inițiativa guvernului austriac privind alocațiile pentru copiii lucrătorilor români din Austria.

Relațiile bilaterale româno-poloneze au fost evaluate în cadrul discuției cu ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, fiind evidențiate interesele comune în diverse dosare regionale și internaționale. A reieșit angajamentul pentru aprofundarea parteneriatului strategic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.