Acasă Social Trebuie luate măsuri urgente de întărire a protecției femeilor

Trebuie luate măsuri urgente de întărire a protecției femeilor

DISTRIBUIȚI

149617 – 31012018 –  În condițiile în care săptămâna trecută alte două femei și-au pierdut viața în România din cauza violenței în familie, Asociația Necuvinte consideră că trebuie luate măsuri urgente de întărire a protecției femeilor, victime ale violenței în familie.

Într-o scrisoare deschisă trimisă Parlamentului, Guvernului și Procurorului General al României, asociația cere ca, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul, părțile să ia măsurile legislative sau alte măsuri necesare pentru a se asigura că infracțiunile stabilite în conformitate cu prezenta convenție sunt pasibile de sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive, luând în considerare gravitatea acestora. Aceste sancțiuni vor include, după caz, sentințe implicând privarea de libertate care pot duce la extrădare. Asociația cere monitorizarea sau supravegherea persoanelor condamnate și retragerea drepturilor părintești, dacă interesul superior al copilului, care poate include siguranța victimei, nu poate fi garantat în niciun alt mod.

”Considerăm că procedurile de monitorizare a ordinelor de protecție trebuie să reprezinte o prioritate pentru dumneavoastră și în acest sens, vă solicităm să găsiți mijloacele necesare pentru a achiziționa brățări electronice pentru monitorizarea agresorilor. De asemenea, vă atragem atenția asupra faptului că în luna martie 2017, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat raportul de activitate cu privire la anul 2016. Acesta atrage atenţia că există un număr mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate acţiuni de prevenire din partea autorităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale”.

Din statisticile obținute de la Inspectoratul General al Poliției Române în legătura cu persoanele și infracțiunile prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, reies următoarele:

  • În anul 2013, din totalul de 23.090 fapte penale sesizate, 6.282 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2014, din totalul de 28.2014 fapte penale sesizate, 11.937 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2015, din totalul de 33.317 fapte penale sesizate, 15.705 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2016, din totalul de 35.202 fapte penale sesizate, 18.500 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În 10 luni ale anului 2017, din totalul de 30.647 de fapte penale sesizate, 16.980 au fost încadrabile la art. 193/NCP.

Mai mult decât atât, numărul dosarelor care ajung în instanțe în cazurile care au ca obiect principal sau secundar art. 193/NCP, se situează undeva la aproximativ 5% din totalul faptelor penale sesizate în acest sens și doar 1% din acest total ajung să fie condamnate, ceea ce ne arată o disfuncționalitate majoră de protejare a cetățenilor victime ale unor astfel de infracțiuni și de respectare din partea statului român a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității, actul de justiție în aceste cazuri devenind unul inutil, fără finalitate.

În acest sens, asociația solicită să se ia măsuri urgente în privința modificării art. 193/NCP – ”Loviri și alte violențe” prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale de la 90 la 30 și a articolului 223 Noul Cod de Procedură Penală – Condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive, prin includerea în alin (2) și a următoarelor infracțiuni: 1. Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, loviri sau alte violențe, vătămarea corporală, relele tratamente applicate minorului, întreruperea cursului sarcinii, vătămarea fătului, lipsirea de libertate în mod illegal, amenințarea și șantajul. Foto – Garbo.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.