Acasă Cultura/Media Ziua Culturii Naţionale sărbătorită peste hotare

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită peste hotare

DISTRIBUIȚI

149251 – 04012018 – Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, reprezintă nu numai o zi în care celebram ”Luceafarul” poeziei romanesti, Mihai Eminescu, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române. În întâmpinarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), ICR New York organizează evenimentul „Romanian Literature as World Literature” („Literatura română ca literatură a lumii”), în data de vineri, 5 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la sediul sau din New York.

Evenimentul constă în prezentarea cărții cu același titlu – o antologie publicată recent (decembrie 2017) de Bloomsbury Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite (cu sedii la New York, Londra, Oxford, New Delhi și Sydney), la secțiunea carte academică.

Volumul este coordonat de trei apreciați istorici și critici literari – acad. Mircea Martin, prof. dr. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro, NC) și prof. dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu) – și reunește 15 studii academice, semnate de nume reprezentative pentru critica românească actuală, între care Carmen Mușat, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Bogdan Ștefănescu, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Alex Goldiș, Mihai Iovănel.

Antologia își propune să acopere cele mai relevante aspecte privind situarea literaturii române în context mondial. În acest sens, publicarea cărții reprezintă o premieră absolută și o excelentă „carte de vizită” pentru a prezenta literatura română cititorilor străini, îndeosebi americani, în condițiile în care volumul, deși de orientare academică, este scris într-un limbaj clar și accesibil publicului larg.

Invitații speciali ai evenimentului sunt doi dintre coordonatorii volumului, profesorii Christian Moraru și Andrei Terian. Cei doi distinși oaspeti vor prezenta cartea „Romanian Literature as World Literature” în contextul mai larg al literaturii și culturii române recente. Evenimentul se va desfășura sub forma unei mese-rotunde, la finalul căreia va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, organizeaza un eveniment literar de excepție dedicat marelui poet național al României, Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Naționale. Evenimentul, în limba română, va avea loc, joi, 11 ianuarie 2018, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv.

Ion Cristofor, scriitor și critic literar: „Eminescu în Transilvania”, despre opera ”omului deplin al culturii românești” și legăturile lui profunde cu Transilvania în contextul aniversării Marii Uniri.

Va avea loc un recital de poezie în limbile română, ebraică și idiș in care vor fi lecturate creații literare semnate de Mihai Eminescu, precum și poezii semnate de Ion Cristofor. Prelegerea „Despre Eminescu în limba ebraică și limba idiș” susținută de prof. Lucian Zeev Herșcovici

Totodata va avea loc lansarea celor mai noi volume semnate de scriitori israelieni de origine română: „Dragoste în amurg” de Ada Shaulov Enghelberg (prezintă: Magdalena Brătescu), „Dadu” de Adina Rosenkranz Herșcovici (prezintă: Prof. Lucian Zeev Herșcovici), „O înghețată cu gust amar” și „Autobuzul de noapte” de Madeleine Davidsohn (prezintă: Etgard Bitel), „O vizită în Palestina” și „O viață în întrebări și răspunsuri” de G.Mosari (prezintă: Teșu Solomovici). Programul muzical al serii va fi susținut de elevii Școlii de Muzică Akadma din Ashdod. Sursa: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.