Acasă Politic Abuzurile Romsilva – la Curtea Supremă

Abuzurile Romsilva – la Curtea Supremă

DISTRIBUIȚI

 149954 – 23022018 – Raportul realizat de Ministerul Apelor și Pădurilor în urma semnalărilor transmise de USR despre abuzurile și inegalitățile care se petrec la Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, și administrat de Romsilva, a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul a dispus o anchetă a Corpului de Control în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, în perioada 27 iulie – 4 august 2017, la scurt timp după ce Mihai Goțiu a efectuat o vizită de documentare în zonă, la începutul lunii iulie, și a făcut publice o serie de nereguli, abuzuri și ilegalități constatate. La doar câteva zile după vizita senatorului USR, o zonă documentată de acesta a fost incendiată. Legat de acest incident, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița sunt înregistrate două dosare penale de cercetare pentru săvârșirea infracțiunii de incendiere, se mai arată în răspunsul Ministerului, făcut public pe site-ul Senatului, în această săptămână.

”Din câte cunosc, este o premieră a ultimilor ani, ca Ministerul Apelor și Pădurilor să recunoască, într-un raport oficial, abuzurile și ilegalitățile comise de Romsilva în parcurile naționale și în alte arii naturale protejate pe care le administrează. Sper ca ministerele de resort, inclusiv Ministerului Mediului, care m-a informat recent, într-un alt răspuns, că a dispus, la rândul lui, verificări în Semenic, să se implice mai mult în protecția ariilor naturale protejate”, a declarat Mihai Goțiu, care a adresat mai multe întrebări și interpelări către Ministerul Apelor și Pădurilor, respectiv Ministerul Mediului, legate de situația din Caraș-Severin.

După vizita de vara trecută din Semenic, senatorul USR a lansat în dezbatere ideea interzicerii oricăror tăieri de păduri în parcurile naționale, propunere care a primit o susținere publică entuziastă. În această primăvară, Mihai Goțiu și-a programat o vizită de documentare în parcuri naționale din Austria și Germania, pentru a studia exemple de bune practici, după care va definitiva și va depune un proiect de lege în acest sens.

”După cum s-a dovedit și în această săptămână, în Senat, USR este singurul partid care se implică, pe toate planurile, în asigurarea unei protecții reale și pentru o valorificare sustenabilă și în beneficiul comunităților locale a ariilor naturale protejate din România. Reprezentanții tuturor celorlalte partide din Parlament au votat pentru un articol care permite intervenții majore în zonele de protecție strictă și integrală a ariilor protejate și a pădurilor virgine și cvasi-virgine din România, inclusiv cele incluse anul trecut în Patrimoniul UNESCO. Astfel de intervenții ar permite distrugerea celor mai valoroase zone ale ariilor protejate, exact cele pentru care s-a instituit regimul de protecție. Să distrugi cea mai importantă resursă a unor comunități locale, nu are cum să fie în beneficiul acestora, după cum au pretins, în mod aberant, susținătorii legii. În lunile următoare și în următorii ani, o să vedeți cine sunt băieții deștepți, cu terenuri și interese în astfel de zone, cărora le-a fost făcută cadou legea asta”, a declarat Mihai Goțiu.

Pe lângă parcurile naționale din Caraș-Severin, senatorul Mihai Goțiu s-a implicat în susținerea acțiunilor civice pentru salvarea râurilor Capra și Buda din Făgăraș, distruse de micro-hidrocentrale, și a Parcului Național Defileul Jiului, amenințat de un proiect hidroenergetic abuziv. În primul caz, Guvernul a fost nevoit să adopte, toamna trecută, o Ordonanță de Urgență de transpunere a Directivei Ape în legislația autohtonă, pentru a scoate România din infrigement. În al doilea caz, Justiția a dat câștig de cauză celor care reclamau ilegalitatea proiectului distructiv, anulând definitiv autorizațiile de construire ale Hidroelectrica, titularul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.