Acasă Social Sanatate Bani mai mulți în Sănătate, servicii mediocre

Bani mai mulți în Sănătate, servicii mediocre

DISTRIBUIȚI
foto:antena3.ro

149769 – 12022018

Urmează evaluări

Indicatorii de performanţă din spitale ar putea fi schimbaţi, anunţă la RFI ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea precizează de asemenea că după majorarea salariilor medicilor, urmează achiziţiile pentru spitale şi apoi o serie de evaluări. Ministrul spune că ”multe dintre problemele care apar ţin de indolenţă, de nepăsare şi de lene”. Sorina Pintea are şi un mesaj pentru pacienţii care se confruntă cu criza medicamentelor: ”Să aibă încredere, medicamentele esenţiale vor începe să apară”.

Ministrul Sănătăţii ar vrea ca pacientul să fie pus în centrul sistemului medical: ”În afară de cadrul legislativ care trebuie îmbunătăţit prin legea sănătăţii, o nouă lege, mi-aş dori să schimbăm mentalităţi, pentru că multe dintre problemele care apar ţin de indolenţă, de nepăsare, de lene, de o blazare în care ne-am complăcut cu toţii, astfel încât pacientul n-a mai fost în centrul sistemului sau încă n-am reuşit să-l punem în centrul sistemului. Cred că asta mi-aş dori să fac, să încerc să-i fac pe oameni să fie mai buni vizavi de cei care chiar suferă”.

Cum va face asta?”„În primul rând prin coerciţie, pentru că avem nişte reguli, avem nişte protocoale, avem nişte chestiuni care ţin de bunul mers al activităţii şi noi nu le facem sau le-am pus într-un sertar şi am uitat de ele”, spune Sorina Pintea.

Întrebată dacă atunci când vorbeşte de coerciţie se referă la evaluarea managerilor de spitale, ea a răspuns: ”Nu neapărat evaluarea lor. În primul rând, schimbarea indicatorilor de performanţă, care nu mai sunt relevanţi pentru ceea ce este sănătatea în ziua de astăzi şi apoi evaluarea pe baza acestor noi indicatori, care sper să cuprindă tot spectrul problemelor zilelor noastre”.

Salarii mai mari pentru medici înseamnă automat că nu vor mai exista doctori care să condiţioneze actul medical? ”Aş vrea să cred asta. N-aş putea să vă spun cu certitudine că nu vor mai exista, dar sunt convinsă că pacienţii vor sancţiona acest tip de comportament, având în vedere faptul că creşterile salariale sunt generoase la personalul medical din spitalele publice”, declară ministrul Sănătăţii.

Majorarea salariilor medicilor înseamnă şi servicii mai bune în spitale? Cum va rezolva majorarea lefurilor această problemă? ”Nu va rezolva decât parţial această problemă, suntem conştienţi cu toţii. De aceea, continuăm programele privind dotarea cu aparatură medicală la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că avem surse, sunt fonduri pe care le vom utiliza, dar pe de altă parte şi autorităţile locale care au preluat aceste spitale trebuie să se ocupe de asta. Categoric că actul medical nu va fi mult mai bun având în vedere că au crescut salariile, dar asta este etapa a doua”, spune Sorina Pintea.

Şi apoi ce urmează? ”Apoi, va urma evaluarea”

Când? ”În momentul în care ne vom asigura că spitalele vor avea aparatura necesară, nivelul de salarii corespunzător, în acel moment nu o să mai existe scuze să n-avem grijă de pacienţi sau să nu-i tratăm cu respect sau să nu ne intereseze ce se întâmplă. Pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii avem în plan lansarea unui plan de achiziţie centralizat. De asemenea şi pentru programele naţionale. Este un punct al programului de guvernare. Este foarte important să nu apară diferenţe mari între achiziţii. Ştiţi foarte bine la ce mă refer: un aparat cumpărat într-un spital cu 50 de mii de euro în celălalt spital cu 150 de mii de euro sau chiar mai mult, pentru că au fost cazuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.