Acasă Politic Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţia sistemelor HIMARS

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţia sistemelor HIMARS

DISTRIBUIȚI
foto: activnews

149843 – 16022018 –  Proiectul de lege pentru realizarea ”Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS a fost adoptat de Guvernul României, în şedinţa din 15 februarie.

În document se prevede atribuirea de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea a 3 sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare

Înzestrarea cu sistemele HIMARS reprezintă al doilea program de tip „acord guvern la guvern” între România și SUA, după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.

Programul este prevăzut în Planul de Înzestrare al Armatei României 2017-2026, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prin Hotărârea nr. 059/21.03.2017.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Pentru dislocare rapidă dintr-o zonă în alta, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe şosea sau pe drumuri amenajate, cât şi pe teren accidentat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianţei Nord-Atlantice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.