Acasă Economie Hidroelectrica reia licitația pentru Vidraru

Hidroelectrica reia licitația pentru Vidraru

DISTRIBUIȚI
Foto: hidroconstructia.com

 149877 – 19022018 – Hidroelectrica aunță lansarea, în 17 februarie 2018, a  licitației publice internaționale pentru Retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru. Documentația a fost avizată favorabil de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și publicată în SEAP sub numărul 182737.

Valoarea estimată a contractului se ridică la 78.984.045 Euro (fără TVA), la care se pot adăuga maximum 1.750.000 Euro cheltuieli neprevăzute. Lucrările trebuie realizate în maxim patru ani și opt luni de la data atribuirii contractului. Data finala de depunere a ofertelor pentru achiziția lucrărilor pentru „Retehnologizare AHE Vidraru” este 15 mai a.c.

După mai bine de 50 de ani de la punerea în exploatare, Amenajarea Hideoenergetică Vidraru se pregătește să intre într-un nou ciclu de viață estimat la cel puțin 30 de ani. Prin realizarea lucrărilor se urmărește creșterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condițiile asigurării unei mai bune fiabilități, a scăderii necesarului de mentenanță și a creșterii siguranței în exploatare. De asemenea, realizarea lucrărilor va permite integrarea tuturor instalațiilor deja modernizate (Stație 220 kV, AMC Baraj Vidraru; grup electrogen 125 kVA Baraj Vidraru etc.) în noile sisteme SCADA de comandă și control.

Investițiile, retehnologizările și mentenanța se află în centrul preocupărilor managementului Hidroelectrica: ”Este un moment deosebit de favorabil societății noastre pentru a face investiții. Anul 2017 a fost unul aflat sub semnul profitabilității, iar anul care abia a început găsește Hidoelectrica stabilă structural și consolidată financiar. Dorim ca această bază să ne permită să construim. Strategia noastră vizează dezvoltarea durabilă pe termen lung. Hidroelectrica are foarte multe de spus în rândul companiilor din Sistemul Energetic. Încă suntem la început de drum în a demonstra ceea ce putem face. Reluarea licitației pentru Retehnologizarea de la Vidraru este doar un prim pas care se înscrie în această linie, a consolidării poziției companie și a implementării unei noi filosofii de afaceri” a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Reluarea licitației se face în condițiile reducerii cu cca. trei milioane de euro a sumelor din devizul general anterior. De asemenea, cerințele din Caietul de sarcini au fost actualizate cu acele prevederi rezultate în urma solicitărilor de clarificare  și a răspunsurilor date de ofertanți în cursul procedurii de achiziție derulate anterior și anulate.

”Documentația pentru lucrările de la Vidraru este adaptată acum noii legislații, iar cerințele din caietul de sarcini sunt mult mai flexibile. Am lucrat mult pe optimizare, iar acest lucru dă posibilitatea mai multor firme să se prezinte la procedură cu soluții tehnice de ultimă oră. Dorim să dăm o nouă viață întregii amenajări hidroelenergetice de la Vidraru. Ne focusăm pe creșterea randamentului general al amenajării, dar și pe integrarea tehnologiilor de ultimă generație: sisteme automate de control care să permită conducerea procesului de producere a energiei de la distanță, fără personal permanent în stația de exploatare subterană, etc” a afirmat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala hidroelectrică Vidraru este cel mai important obiectiv aflat în administrarea Sucursalei Hidroecentrale Curtea de Argeș. Construită în perioada 1961-1966 pe Râul Argeș, Hidroecentrala Vidraru a fost concepută să funcționeze preponderent la vârful graficului de sarcină, având o putere instalată de 220 MW și o producție medie anuală de energie de 400 GWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.