Acasă Economie Isărescu: România, cea mai galopantă creștere de prețuri din Europa

Isărescu: România, cea mai galopantă creștere de prețuri din Europa

DISTRIBUIȚI

 149749 – 09022018 – Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu a declarat vineri că România a avut cea mai galopantă creștere de prețuri din Europa. Rata inflației a urcat de la 0,9% la 3,5% în 2017. BNR anunţă un nou val de scumpiri până la Paşte.

”Noul scenariu evidențiază perspectiva creșterii ratei anuale a inflației, succedate de o temperare în ultima parte a anului”, a explicat Isărescu. ”Până spre Paște o să avem creșteri de prețuri”, a precizat șeful BNR, potrivit realitatea.net.

“Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin în principal din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, din condițiile de pe piața muncii și din evoluția prețurilor administrate. Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile și riscurile legate de volatilitatea piețelor financiare internaționale, evoluțiile preţurilor petrolului și ale produselor agroalimentare, precum și ritmul expansiunii economice a zonei euro și pe plan global, inclusiv în condițiile normalizării politicilor monetare ale băncilor centrale majore. Nu este singura veste proastă. Se scumpesc și creditele în lei.

Roborul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp să crească, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare.  

Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%. Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi(miercuri -n.r.) urmăreşte să juguleze inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri şi preţul ţiţeiului. Vrem să temperăm inflaţia şi odată cu ea şi majorările de dobânzi”, a spus Isărescu, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.