Acasă Politic Marian Petrache: lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar fără abuzuri

Marian Petrache: lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar fără abuzuri

DISTRIBUIȚI

 149670 – 05022018 – Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a scăpat de dosarul deschis de DNA doar în baza unui denunț formulat de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, întrucât nu există probe.

Potrivit unui răspuns al DNA pentru Sursa Zilei, procurorii au clasat dosarul la data de 9 ianuarie, după aproape un an de la demararea anchetei. ”La data de 09 ianuarie 2018, în dosarul la care faceți referire, procurorii din cadrul DNA au dispus soluția clasării față de persoana menționată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și șantaj întrucât faptele nu există, deoarece, în cauză, nu au fost descoperite probe care să stabilească o legătură între foloasele primite de inculpat și anumite acțiuni sau inacțiuni ale acestuia, din perspectiva calității sale de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care să-i producă anumite beneficii martorului”, se arată în răspunsul DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus, în februarie 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, pentru luare de mită şi şantaj. Potrivit unui comunicat al DNA de la acea vreme, Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de Stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice.

În ordonanța procurorilor se arăta că, în cauză, există date și probe din care ”rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt”: ”În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice, suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi. Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului”, se arăta în comunicatul DNA din fata de 17 februarie 2017.

Având în vedere informația oferită public de DNA, Marian Petrache a făcut, pa pagina sa de Facebook, următoarele precizări: ”În România a fost și încă este corupție și lupta împotriva corupției trebuie să continue. În același timp, consider că nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent dacă este sau nu om politic. Acesta este motivul pentru care nu vreau să dezvolt, nu vreau să se interpreteze. Eu fiind om politic și întâmplându-mi-se ce mi s-a întâmplat, nu vreau să se tragă concluzia că lupta împotriva corupției nu este necesară. Însă este nevoie și de o lege a răspunderii magistraților, la fel cum procurorii trebuie sprijiniți printr-o legislație adecvată în lupta împotriva corupției”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.