Acasă Externe Ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologi din statele membre B9

Ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologi din statele membre B9

DISTRIBUIȚI

 149845 – 16022018 –  Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO a fost dedicată posturii de descurajare și apărare, miniștrii aliați ai apărării abordând atât stadiul implementării acesteia, cât și perspectivele pentru Summitul NATO programat în luna iulie, la Bruxelles.

Ministrul român al Apărării a evidenţiat importanța menținerii angajamentului aliaților pentru continuarea implementării sarcinilor trasate la Varșovia, pe toate palierele de efort ce decurg din deciziile privind consolidarea posturii de descurajare și apărare, materializate vizibil în prezenţa în teren a trupelor aliate de-a lungul întregului flanc estic.

Au fost punctate, de asemenea, eforturile întreprinse la nivel naţional pentru implementarea prezenţei terestre, cum ar fi stadiul operaţionalizării brigăzii multinaţionale și progresul înregistrat pe linia implementării Inițiativei multinaționale de instruire intensificată la nivel întrunit – progres reflectat inclusiv în documentele aliate prezentate miniștrilor apărării cu ocazia acestei reuniuni.

Un alt subiect de pe agenda zilei a fost reprezentat de analiza eforturilor aliate pe dimensiunea proiectării stabilităţii şi contra-terorismului, prilej cu care au fost menţionate eforturile aliate pentru eficientizarea Cadrului pentru Sud, în contextul existenţei riscurilor de securitate manifestate la frontiera sudică a Alianţei.

Cu privire la lupta contra-terorismului a fost reiterată susţinerea pe care Alianța o acordă Coaliţiei Globale împotriva ISIS. De asemenea, au fost discutate aspecte privind consolidarea sprijinului acordat de Alianţă Republicii Irak, în vederea dezvoltării capacităţilor de apărare şi, implicit, a procesului de instruire a Forţelor de Securitate Irakiene.

În marja ministerialei de la Bruxelles, ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologi din statele membre B9, pentru pregătirea reuniunii B9 în formatul miniștrilor Apărării, care va avea loc la București, la jumătatea lunii martie.

În cadrul discuțiilor, ministrul român a subliniat importanța consultărilor regionale între aliați, ca bază a definirii unor poziții și abordări comune cu privire la subiecte importante ce țin de securitatea și apărarea în cadru european și euroatlantic. În context, a fost subliniat faptul că apropiata reuniune de la București va deschide o serie de consultări între aliații de pe flancul estic, ce va fi continuată prin consultări parlamentare și completată, în luna iunie, cu un Summit B9 la Varșovia.

”Toate aceste evenimente vor avea o contribuție semnificativă în definirea abordării comune a membrilor B9 cu privire la definirea agendei Summit-ului NATO de la Bruxelles și vor contribui, de asemenea, la întărirea cooperării și interoperabilității între armatele aliate de pe întregul flanc estic”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

 

perruque afro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.