Acasă Externe Ministrul spaniol al economiei va fi noul vicepreşedinte al BCE

Ministrul spaniol al economiei va fi noul vicepreşedinte al BCE

DISTRIBUIȚI
Foto: Politico Europe

149906 – 20022018 –Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, va fi noul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene.

Alegerea sa s-a decis astăzi, în urma retragerii candidaturii guvernatorului bancii naţionale irlandeze şi va fi urmată de o remaniere a executivului de la Madrid.

Presa spaniolă subliniază că este pentru prima dată când în funcţia de vicepreşedinte al Băncii Central Europene este ales un ministru în funcţie.

Artizan al restructurării bancare din Spania din timpul crizei, Luis de Guindos se bucură de o reputaţie bună în Europa şi a fost susţinut deschis de majoritatea membrilor eurogrupului, reprezentanţii ţărilor din zona euro.

Ministrul spaniol a reuşit să obţină postul şi datorită retragerii candidaturii irlandezului Philip Lain.

Numirea sa urmează să fie ratificată de grupul miniştrilor de economie şi finanţe şi va deveni oficială în luna martie.

Această situaţie înseamnă o remaniere guvernamentală la Madrid pe care premierul Mariano Rajoy ar putea să o anunţe în zilele următoare.

Site-ul El Español scrie că salariul lui de Guindos va fi de peste 330.000 de euro pe an, de şase ori mai mare decât retribuţia actuală de ministru şi că alegerea sa în funcţia de vicepreşedinte al Băncii centrale Europene este un pas foarte important în recuperarea influenţei spaniole în Europa.

Luis de Guindos va pleca la Frankfurt la 1 iunie, după şase ani şi jumătate în funcţia de ministru al economiei.

Înainte să fie ministru, de Guindos a fost preşedintele pentru Spania şi Portugalia al celebrei companii Lehman Brothers, care a dat faliment în anul 2008. Sursa: Radio România Actualităţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.