Acasă Cultura/Media Muzeul Național de Istorie a României prezintă, pentru prima dată în Olanda,...

Muzeul Național de Istorie a României prezintă, pentru prima dată în Olanda, expoziția „Românii și Marele Război”

DISTRIBUIȚI

149833 – 15022018 – Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Institutul Cultural Român la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos prezintă, în cadrul seriei de manifestări consacrate celebrării Centenarului Desăvârșirii Unității Naționale, expoziția foto-documentară „Românii și Marele Război”, la Muzeul Huis Doorn din Olanda.

Vernisajul expoziției are loc astăzi, 15 februarie 2018, în prezența domnului Willibrord van Beek, Comisarul Regelui pentru provincia Utrecht, a E.S. doamna Brândușa Predescu, Ambasadorul României în Regatul Țărilor de Jos, a domnului Jasper van Geijtenbeek, Viceprimarul localității Doorn și a domnului dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României.

„Expoziția Românii și Marele Război este de mare valoare pentru Muzeul Huis Doorn, din mai multe considerente. Muzeul Huis Doorn este singurul loc din Olanda dedicat memoriei Primului Război Mondial. Expoziția permanentă din pavilionul muzeului evidențiază perioada neutralității Olandei în timpul Marelui Război. În plus, expoziția Românii și Marele Război permite vizitatorilor să compare două țări care au intrat în război ca țări neutre și au încheiat războiul în mod diferit. Pentru Muzeul Huis Doorn este, de asemenea, foarte important că domnitorul monarh al Regatului României, Ferdinand, a fost membru al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura șvăbească a Casei de Hohenzollern. Muzeul Huis Doorn este reședința în exil a ultimului domnitor monarh al celeilalte ramuri franconiene a familiei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern”, a declarat Cornelis van der Bas, curator al Muzeului Huis Doorn și coordonator al proiectelor dedicate Primul Război Mondial.

Cele 30 de panouri foto-documentare ale expoziției “Românii și Marele Război” prezintă situația Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern și internațional, adoptarea neutralității (vara anului 1914), campaniile din 1916 și 1917 și ocupația Puterilor Centrale. Discursul istoric este completat de momente definitorii din istoria regalității românești și de exponate cu valoare estetică precum replici ale coroanelor regale ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria, sceptrul regelui Ferdinand și uniforme militare. Conceptul expoziției este realizat de Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Inițiată de ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția a fost itinerată în mai multe orașe belgiene, în perioada decembrie 2014 – iunie 2016. „Românii și Marele Război” continuă astfel, turneul european început în anul 2014, fiind prezentată în mai multe orașe precum Bruxelles, Aalst, Bruges, Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Chișinău, Milano, Torino, Roma, Trieste, Cremona, Padova, Veneția, iar acum la Doorn.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 1 aprilie 2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.