Acasă Politic Premierul Viorica Dăncilă, la discuţii cu ambasadorul Israeului la Bucureşti

Premierul Viorica Dăncilă, la discuţii cu ambasadorul Israeului la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

149861 – 16022018 – Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere astăzi cu Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel la București. În cursul discuțiilor, a fost reliefată importanța simbolică a anului 2018 pentru dinamica relațiilor bilaterale: anul acesta, Statul Israel aniversează 70 de ani de la crearea sa, se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice neînterupte româno-israeliene, iar România sărbătorește centenarul Marii Uniri.

Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre România și Statul Israel. În context, Prim-ministrul României a apreciat dinamica deosebită a contactelor bilaterale, arătând că aprofundarea relației cu Israelul reprezintă o prioritate pentru România.

În cadrul convorbirilor, a fost pus accentul pe diversificarea cooperării economice și sectoriale, în perspectiva reluării dialogului politic la nivel guvernamental. A fost abordată, de asemenea, posibilitatea încheierii unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cu accent pe sectoarele energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică și inovații antreprenoriale pentru domenii high-tech.

În plan economic, a fost analizat stadiul actual și oportunitățile de dezvoltare a schimburilor comerciale și cooperării economice și a fost subliniată necesitatea identificării unor proiecte concrete care să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice ale României și Israelului.

A fost remarcat un interes crescut din partea ambelor părți pentru investiții în domeniul medical, extinderea cooperării în domeniul farmaceutic și pentru crearea de centre regionale de radio-terapie.

Domeniul turismului, în special cel balneoclimateric, a fost, de asemenea, evidențiat ca fiind ofertant pentru investitorii israelieni.

Și cooperarea în domeniul apărării a fost calificată ca fiind foarte solidă, cu un considerabil potențial de extindere.

Premierul României a consemnat deja împlinirea unei decade a angajamentului constant al României în ceea ce privește condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului și condamnarea negării Holocaustului.

A fost reiterat interesul părții române pentru continuarea cooperării în domeniul educației pentru Holocaust, precum și pentru finalizarea proiectului de deschidere a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.