Acasă Politic Protocol de colaborare bilaterală în domeniul Educației între România și Ucraina

Protocol de colaborare bilaterală în domeniul Educației între România și Ucraina

DISTRIBUIȚI

149888 – 20022018 – Din nou despre păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina

Luni, 19 februarie, a avut loc întâlnirea deputatului Ioan Balan, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României, cu Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România, și Paul Rohovei, consilier în cadrul Ambasadei.

Discuțiile s-au axat pe teme precum dialogul politic româno-ucrainean, dezvoltarea relațiilor parlamentare bilaterale atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât și la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, legăturile tradiționale de prietenie existente între români și ucraineni în zona Bucovinei, păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina și, implicit, ultimele evoluții înregistrate după publicarea Opiniei Comisiei de la Veneția privind Legea ucraineană a educației.

Ioan Balan și-a exprimat întreaga deschidere pentru dezvoltarea contactelor parlamentare și pentru susținerea părții ucrainene cu expertiza și experiența legislativului român, în domeniile de interes pentru autoritățile de la Kiev. Domnia sa a arătat că intensificarea dialogului la nivel de grupuri parlamentare de prietenie poate contribui inclusiv la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, printre care cea a învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. Demnitarul român a reiterat principiul reciprocității, precum și faptul că partea română nu solicită acordarea unor drepturi noi, ci doar păstrarea celor deja dobândite de către aceștia.

De asemenea, deputatul Balan și-a exprimat speranța depășirii blocajului actual printr-o aplecare reală asupra rezolvării problemelor generate de art.7 din Legea ucraineană a educației, prin modificarea acestui articol de către factorii în drept de la Kiev.

S-a solicitat ca aceste aspecte să facă parte din mesajul pe care domnia sa îl transmite, prin intermediul oficialului ucrainean, alături de abordarea deschisă a părții române pentru colaborarea parlamentară și de continuare a strânselor relații de prietenie existente în zona Bucovina-Cernăuți. În susținerea acestora, pe parcursul convorbirilor, au fost punctate bunele legături pe care autoritățile locale din județul Suceava le au cu minoritatea ucraineană din zonă, precum și numeroasele contacte și proiecte de colaborare transfrontalieră derulate cu omologii din zona Cernăuți.

La rândul său, ambasadorul Oleksandr Bankov a mulțumit pentru disponibilitatea manifestată de partea română pentru realizarea, la București, a unei vizite la nivelul grupului parlamentar de prietenie din Rada Supremă, cât și pentru poziția României de susținere a independenței și suveranității Ucrainei și de sprijinire a parcursului său euro-atlantic. Domnia sa a apreciat tradiționalele relații de prietenie și bună vecinătate existente la nivel local, în zonele Bucovina și Cernăuți, și și-a exprimat deschiderea pentru consultări în vederea continuării colaborării bilaterale româno-ucrainene.

Oficialul ucrainean a prezentat stadiul negocierilor pentru încheierea Protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educației, care urmează a fi semnat cât mai curând posibil, în cadrul unei vizite în România a ministrului ucrainean al educației. Domnia sa a mai precizat că, la momentul actual, a fost lansată în discuție legislația secundară care să vină în completarea Legii cadru a educației, care va stabili formula prin care predarea în limba română se va putea face, în continuare, și la celelalte niveluri, nu doar preșcolar și primar. Totodată, a fost subliniată importanța dialogului în găsirea de soluții la subiectele actuale aflate pe agenda bilaterală și în reactivarea schimburilor parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.