Acasă Politic PSD propune modificarea costului standard per preşcolar/elev

PSD propune modificarea costului standard per preşcolar/elev

DISTRIBUIȚI
foto: botosaneanul.ro

 149807 – 14022018 – Deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, a anunțat miercuri, 14 februarie, că a propus Ministerului Educației Naționale modificarea modului de calcul al costului standard per preşcolar/elev, în acord cu situația și specificitatea fiecărei unități de învățământ și de nivelul de pregătire al cadrelor didactice.

”De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, a crescut costul standard per elev/preșcolar. Anul acesta avem o creștere a acestui indicator de la de la 3.740 lei/an la 4.413 lei/an. În 2014 era 2.492 lei/an. Așadar este o majorare considerabilă. Cu toate acestea, cred că nu este suficient și este nevoie de o altă abordare. Trebuie să se ia în considerare nu doar numărul de elevi, ci și nivelul de pregătire al profesorilor, gradele didactice pe care le are fiecare dascăl, precum și specificul fiecărei unități de învățământ”, a declarat Mihaela Huncă.

Costul standard, cum este acum stabilit, nu are în vedere faptul că există numeroase unităţi școlare care au un număr diferit de elevi şi la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulţi ani de vechime în învăţământ şi cu gradaţii de merit. De aceea, în fiecare an apar dificultăţi în plata salariilor personalului din unitățile de învățământ.

”Învățământul preuniversitar reprezintă fundația sistemului național de educație și influențează în mod direct modul de funcționare și dezvoltare al învățământului universitar. De aceea, propun ca în realizarea calculului pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, să punem accent pe calitatea actului educațional și calitatea cadrelor didactice”, a subliniat deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.