Acasă Politic Soluțiile USR contra haosului fiscal

Soluțiile USR contra haosului fiscal

DISTRIBUIȚI

149734 – 09022018 – Parlamentarii USR se pregătesc să depună o serie de amendamente pentru a limita haosul fiscal instalat de Guvernul PSD-ALDE.

”Am ajuns în situația în care suntem forțați să cârpim ce a stricat guvernul. Ne-am dori să respingem OUG 79, dar nu putem să facem asta deoarece ar însemna ca mediul privat să sufere și mai mult. În luna decembrie economia privată a fost practic forțată de guvern să schimbe repede toate contractele de muncă (semnături de anexe, înregistrări la ITM, birocrație, costuri, etc.). Dacă OUG 79 s-ar respinge, ar trebui ca economia să treacă din nou prin tot acest calvar pentru a re-modifica salariile brute, de data aceasta scăzând salariul brut”, a explicat deputatul USR Claudiu Năsui.

Câteva din amendamentele pe care le vom susține:

1) Pentru a rezolva problema angajaților care lucrează part-time și încasează sume derizorii după transferul contribuțiilor, USR propune eliminarea prevederii neconstituționale de impozitare la nivelul salariului minim de 8 ore a muncii part-time. Din cauza acestei prevederi, introduse teoretic pentru a combate evaziunea, zeci de mii de oameni care lucrau part-time cu salarii mici au ajuns să aibă salarii nete negative. În aceste condiții, mulți vor începe să muncească la negru sau chiar să nu mai muncească deloc.

2) Pentru persoanele scutite de impozit pe venit (IT-iști, cercetători, angajați sezonieri din HORECA, persoane cu handicap) care pierd 7% din salariu prin aplicarea OUG 79, USR propune revenirea la cota de CASS de 5.5% astfel încât veniturile nete ale acestor categorii de angajați să nu fie afectate. Soluția guvernului care a propus o schemă de ajutor de stat este una birocratică și greoaie, care va crea mai multe complicații.

3) Pentru a scăpa de aberanta declarație 600, USR are amendamente prin care ANAF-ul să nu o mai solicite de la persoanele ale căror venituri au fost deja raportate. Astfel, oamenii plătiți pe drepturi de autor, cei care încasează dividende sau au chirii să nu mai fie obligați să depună declarația 600. Propunem ca doar contribuabilii care își doresc să plătească CAS la un nivel mai mare decât nivelul salariului minim din economie să trebuiască să meargă să depună efectiv declarația 600. Pentru restul, ANAF-ul va considera că au ales să plătească CAS-ul la nivelul salariului minim din economie.

4) Pentru a reduce impactul nefast al OUG 79 asupra ONG-urilor, USR are mai multe propuneri. Propunem posibilitatea de a redirecționa 5% din impozitul pe venitul microîntreprinderilor către ONG-uri pe modelul în care se face și acum pentru impozitul pe profit. Concret, sponsorizările făcute de microîntreprinderi către ONG-uri să poată fi scăzute din impozitul pe venitul microîntreprinderilor în limita de 5%. De asemenea, propunem creșterea cotei din impozitul pe venitul persoanelor fizice care se poate redirecționa către ONG-uri de la 2% la 3.5%.

5) Pentru a reduce discrepanțele dintre impozitarea salariaților și PFA-urilor, propunem plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor la 3 salarii medii brute așa cum a fost și până în 2017 când a fost scoasă de guvern, deși în campanie nu se spusese nimic despre asta. Înainte de 2017 plafonarea era la nivelul de 5 salarii medii, acum propunem 3 salarii medii deoarece noul salariu mediu, cel post transfer al contribuțiilor, este mai mare.

6) În ceea ce privește directiva ATAD care este transpusă prin OUG 79, USR susține aplicarea ei într-o formă mai puțin strictă, având în vedere că România este prima țară din Uniunea Europeană care introduce aceste măsuri de combatere a planificării fiscale. Măsuri ca cele propuse de guvern pot reduce competivitatea economică a României, cu rezultate reduse în ce privește îmbunătățirea colectării.

Anul trecut coaliția de guvernare nu a pornit doar un război împotriva justiției, ci și un război împotriva mediului de afaceri și antreprenorilor onești. Au fost adoptate măsuri nocive precum introducerea split TVA și impozitul pe cifra de afaceri, mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, supra-impozitarea muncii part-time. USR a criticat public aceste experimente fiscale și tratarea antreprenorilor ca potențiali infractori, iar în Parlament am încercat să blocăm cu toate mijloacele aceste măsuri. Soluția pentru dezvoltarea României este reducerea birocrației, respectarea legii și încetarea abuzurilor și sprijinirea inițiativei private, singurele căi prin care putem progresa și ne putem însănătoși societatea, nu sancționarea performanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.