Acasă Social Sanatate Specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale

Specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale

DISTRIBUIȚI

149663 – 02022018 -Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați).

Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Conform raportului INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic IACRS și pneumonii) a fost de 87.492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.171) și cu 10.1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459).

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent.

În săptămâna 22 – 28 ianuarie 2018 s-au înregistrat la nivel național 283 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadrează în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să îi cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

Medicii recomandă evitarea automedicației și reamintesc că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei. În cazul apariției simptomelor de boală, Ministerul Sănătății recomandă prezentarea la medicul de familie,pentru diagnosticare și stabilirea tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea transmiterii bolii, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.