Acasă Anchete Interne 33 de localități au fost afectate de topirea bruscă zăpezii

33 de localități au fost afectate de topirea bruscă zăpezii

DISTRIBUIȚI

145186 – 09032018 –

În contextul încălzirii vremii, fenomen care a condus la topirea bruscă a stratului de zăpadă și la creșterea nivelului pânzei freatice, in ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte in 33 localități din 10 județe (Giurgiu, Gorj, Teleorman, Dolj, Harghita, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt, Arad, și Vâlcea), fiind afectate 31 case, 209 curți, 95 anexe gospodărești, 689 fântâni, un pod, 31 podețe, 714 ha teren arabil, 388 ha teren pășune și 563, 5 ha pădure.

În urma efectelor de vreme rea, 5 persoane din judeţul Teleorman au fost evacuate preventiv la rude, iar 30 de animale au fost adăpostite din calea apelor.

De asemenea, din cauza apei adunate pe carosabil, două drumuri naționale, șapte drumuri județene și șase drumuri comunale au fost restricționate traficului rutier, însă în teren, pompierii militari acționează alături de echipaje specializate pentru remedierea situației in cel mai scurt timp.

Conform datelor primite din teren în această dimineaţă, se înregistrează situaţii de urgenţă la nivelul a 23 de localități din 7 județe (Giurgiu, Teleorman, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt și Arad). Pompierii militari intervin la această oră în sprijinul cetățenilor și administraţiei publice locale, pentru evacuarea apei infiltrată în gospodării, decolmatarea fântânilor, supraînălţarea îndiguirilor de protecţie şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor.

Cele mai semnificative efecte se rămân pe raza judeţului Teleorman, în comuna Drăgăneşti – Vlaşca, dar şi punctual în alte localităţi, unde se acţionează neîncetat cu motopompe de diferite capacităţi şi autospeciale de intervenţie pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

Recomandăm cetățenilor din localitățile afectate de inundații să evite consumul de apă din fântâni, fără ca acestea să fie curățate și verificată potabilitatea apei.

De asemenea, recomandăm curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apei rezultată în urma topirii stratului de zăpadă și semnalarea inundațiile locale prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

La nivelul Centrului Operațional Național al IGSU se monitorizează permanent evoluția situației operative din zonele afectate de inundații, fiind posibilă, la nevoie, suplimentarea efectivelor si mijloacelor de intervenție din teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.