Acasă Life Alege viaţa!

Alege viaţa!

DISTRIBUIȚI

145383 – 20032018 – Pe parcursul a şapte zile, polițiștii rutieri au acționat, la nivel naţional, verificând modul în care conducătorii auto şi pasagerii folosesc centura de siguranță și dispozitivele de fixare în scaune pentru copii. Acţiunea a făcut parte din calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa – T.I.S.P.O.L.

În perioada 12 – 18 martie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune de verificare a respectării normelor referitoare la utilizarea centurii de siguranţă și a şi dispozitivelor de fixare în scaune.

Acţiunea s-a desfăşurat concomitent, în toate cele 31 de state membre ale Uniunii Europene. În cadrul activităților desfășurate în țară, au fost angrenați, în medie, 2.000 de poliţişti rutieri.

Au fost controlate 75.162 de autovehicule, iar în urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 45.828 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 20.820 au fost aplicate pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulți, 130 pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către copii sau lipsa dispozitivelor de fixare în scaune.

Au fost aplicate 2.928 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului, fără dispozitiv tip ”mâini libere” şi 19 pentru nefolosirea căştilor de protecţie omologate de către conducătorii de motociclete sau mopede şi pasagerii transportaţi pe aceste vehicule.

De asemenea, în această perioadă, polițiștii au constatat și 40 de infracțiuni și au identificat 3 persoane urmărite.

Totodată, poliţiştii au atras atenţia participanților la trafic, cu privire la riscurile la care se expun prin nefolosirea dispozitivelor de siguranţă.

Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.