Acasă Anchete Interne Anchetă româno-italiană finanţată de Eurojust

Anchetă româno-italiană finanţată de Eurojust

* Percheziții în România și Italia *38 de persoane vor fi audiate la DIICOT *200 de conturi bancare compromise *1.000.000 de euro prejudiciu

DISTRIBUIȚI
foto: avocat-tudor.ro

 145536 – 28032018 – 15 adrese din Bucureşti, Ilfov, Vâlcea, Cluj, Bihor, Constanţa, Giurgiu şi Buzău au fost percheziționate astăzi de DIICOT și BCCO într-un dosar de destructurare a unui grup infracţional specializat în fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni financiare frauduloase şi spălare de bani, care a operat în ultimii trei ani în Italia și România.

Concomitent, alte 20 percheziţii au avut loc în Italia, adresele membrilor grupului.

Grupul a fost constituit de doi italieni, care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri, cu roluri bine determinate.

Un rol marcant în cadrul grupului (palierul II) l-au avut trei români care se ocupau de clonarea unor site-uri web ale unor bănci și instituții financiare, pentru a obține datele de identificare ale cardurilor bancare și datele de acces la conturile de online banking ale victimelor. După accesarea conturilor de online banking, membrii grupului transferau bani în conturile altor membri ai grupului, care aveau atașate carduri bancare preplătite (prepaid).

Suspecţii obţineau datele de contact ale victimelor, iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care cereau datele confidențiale, sub pretextul remedierii unor probleme de securitate ale contului bancar.

Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii.

În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.

Ulterior, banii erau retrași în numerar de la ATM-uri din Italia și  România direct de pe cardurile preplătite, de titularul contului atașat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia și în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de  mai multe persoane de cetățenie română.

În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro.

În urma perchezițiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar și peste 50 de grame de cocaină.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din România și Italia.

La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă au fost organizate două întâlniri de coordonare.

De asemenea, la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru acţiunea comună simultană desfăşurată astăzi de către DIICOT şi autorităţilor judiciare din Italia.

38 de persoane vor fi audiate la DIICOT.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL.

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul  Brigăzii  Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »