Acasă Anchete Justitie Augustin Lazăr a prezentat bilanțul activității procurorilor în 2017: peste 1,7 milioane...

Augustin Lazăr a prezentat bilanțul activității procurorilor în 2017: peste 1,7 milioane de dosare

DISTRIBUIȚI
foto: romanialibera.ro

145138 – 07032018 – Augustin Lazăr, Procurorul General al României, a prezentat astăzi, 7 martie, bilanțul activității, în 2017, a procurorilor.Dincolo de statisticile și cifrele prezentate, Lazăr a vorbit despre asumarea rolului constituțional al procurorului, de apărător al ordinii de drept și protecției drepturilor și libertăților cetăţeneşti, despre separaţiea și echilibrul puterilor într-un stat democratic, independența procurorilor, cooperare loială și legală cu celelalte puteri ale Statului: ”Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul și autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage și o mare responsabilitate”.

Statistic, în 2017 procurorii au avut de  soluționat 1.752.067 dosare, din care au soluționat 533.040 dosare, 59.839 de inculpați fiind trimiși în judecată (3.882 inculpați minori), din care arestaţi preventiv 6092. Peste 20.000 de dosare au vizat infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, din care, mai mult de jumătate pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Au fost achitați  definitiv 1.036 inculpați, din care 123 ca urmare a dezincriminării (1,7% din inculpații trimiși în judecată). Procurorul general s-a oprit asupra acestui indicator, arătând că semnaleză o carență în educația respectivelor persoane.

Un semnal de alarmă a fost tras de procurorul general în legătură cu violența în familie, statistica indicând că 1.491 inculpați au fost trimiși în judecată pentruacest gen de fapte (2,5% din totalul inculpaților trimiși în judecată).

În cazurile în care copiii au fost victime ale părinţilor, 223 de persoane au fost victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 162 minori, 62 de persoane au fost victime ale omoruri, tentativă şi faptă consumată, dintre care 28 de minori,  57 de persoane au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe, dintre care 31 de minori, 44 de persoane au fost victime ale violului, dintre care 37 de minori şi 622 de persoane au fost victime ale abandonului de familie, dintre care 557 de minori.

Printre cauzele penale soluționate în anul 2017, Augustin Lază a menționat: dosarul ”Luptător în Revoluție”, dosarul ”HEXI PHARMA”, dosarul ”Tezaurele antice”, dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

Procurorul general a anunțat coordonatele prioritare care ghidează activitatea procurorilor în acest an: profesionalismul actelor de urmărire penală cu respectarea dreptului la apărare și a prezumției de nevinovăție, consolidarea activității de combatere a corupției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, evaziune fiscală, spălarea banilor, a infracțiunilor împotriva mediului, patrimoniului cultural și natural, silvice și recuperarea produsului infracțional, promovarea standardelor europene în respectarea și apărarea drepturilor omului, protecția minorilor și a victimelor infracțiunilor, consolidarea unui corp de procurori integri.

De la prezentarea bilanțului activității Ministerului Public a absentat ministrul Justiției, Tudorel Toader, care nu a fost prezent nici la prezentarea bilanțului DNA. Nici prim-ministrul Viorica Dăncilă nu a fost prezentă.

Au fost prezenți, în schimb, președintele României, Klaus Iohannis, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție – Cristina Tarcea, președinta CSM, Simona Marcu, și șeful IGPR, Cătălin Ioniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.