Acasă Anchete Justitie CCR nu mai vrea să fie implicată în MCV

CCR nu mai vrea să fie implicată în MCV

Misiunea de evaluare în cadrul MCV s-a interesat de ”unele puncte concrete” din deciziile CCR în cadrul controlului de constituționalitate înainte de promulgarea legilor Justiției

DISTRIBUIȚI
sursa foto: CCR

145337 – 19032018 – În cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Curtea Constituţională a României a primit joi, 15 martie 2018, vizita delegaţiei Comisiei Europene, condusă de Julien Mousnier şi din care au mai făcut parte Jeanne De Jaegher, Ingo Weustenfeld, Irina Stefuriuc și Maria Arsene.

Din partea Curții Constituționale au participat președintele CCR Valer Dorneanu, Claudia-Margareta Krupenschi, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent șef, şi Benke Károly, magistrat-asistent şef.

Președintele CCR a apreciat calitatea rapoartelor privind progresele înregistrate în România în MCV, ”caracterizate prin acuratețe, obiectivitate și  profunzime analitică”.

În acest context, Valer Dorneanu i-a informat pe membrii delegației asupra opiniei Plenului CCR cu privire la participarea sa în continuare la aceste întâlniri.

Pornind de la rolul, locul și atribuțiile Curții Constituționale în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziție de neutralitate în relațiile dintre autoritățile publice și îi impun obligația de rezervă în ceea ce privește exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotații politice, Plenul Curții și-a manifestat dorința de a nu mai fi implicat în programul delegațiilor Comisiei Europene în contextul MCV. De altfel, Curtea Constituțională nu este vizată de problematicile/obiectivele urmărite prin instituirea MCV. În discuțiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja în aprecieri la adresa unor instituții vizate în rapoartele MCV, în sensul de a analiza și evalua activitatea acestora”, se arată în comunicatul de presă a CCR.

Pe de altă parte, delegația Comisie Europene s-a arătat interesată ”cu privire la unele puncte concrete din deciziile Curții pronunțate în cadrul controlului de constituționalitate înainte de promulgare cu privire la cele trei legi ale justiției – Legile nr.303, nr.304 și nr.317 din 2004”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.