Acasă Politic Cea de a X-a reuniune a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia –

Cea de a X-a reuniune a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia –

DISTRIBUIȚI

145223 – 13032018 – La 12 martie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a găzduit cea de a X-a reuniune a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, la care au participat Ekaterina Zaharieva, ministrul afacerilor externe al Bulgariei, respectiv Nikos Kotzias, ministrul afacerilor externe al Greciei.

Discuțiile s-au concentrat pe teme de actualitate cu relevanță strategică în plan regional: Balcanii de Vest, Vecinătatea Estică, regiunea Mării Negre, Strategia Dunării și perspectivele procesului de pace din Orientul Mijlociu. Dialogul între cei trei miniștri a reprezentat o oportunitate pentru reafirmarea obiectivelor și a intereselor convergente, precum și un prilej pentru identificarea și implementarea coordonată a unor acțiuni în plan regional și european.

Totodată, întrunirea a prilejuit reconfirmarea voinței comune privind dinamizarea dialogului politic în acest format, precum şi asumarea angajamentului față de consolidarea proiectului european.

Referindu-se la regiunea Balcanilor de Vest, ministrul afacerilor externe român a arătat importanța sprijinirii ferme a principiilor care stau la baza politicii de extindere și a cadrului convenit pentru acest proces, respectiv: evaluarea individuală, pe baza meritelor proprii, cu respectarea criteriilor existente și agreate și a respectării Tratatului UE. Totodată, oficialul român a subliniat că regiunea se află printre prioritățile preconizate ale PRES RO 2019.

În ceea ce privește Vecinătatea Estică, discuțiile s-au axat, cu precădere, pe importanța conectivității. În context, ministrul afacerilor externe român a evidențiat: „Conectarea statelor PaE cu UE prin legături strânse în toate domeniile este extrem de importantă. În acest sens, ne propunem să continuăm colaborarea constructivă pentru punerea în aplicare a planului ambițios de acțiune pe care l-am convenit la Summit-ul PaE din noiembrie 2017, prin cele 20 de rezultate concrete, în beneficiul direct al cetățenilor, până la orizontul anului 2020.”

La finalul întâlnirii, a fost difuzată o declarație comună a celor trei miniștri de Externe, care sintetizează pozițiile celor trei state pe dosarele principale de pe agenda europeană și regională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.