Acasă Politic Fenomen îngrijorător: crește numărul adolescentelor care devin mame

Fenomen îngrijorător: crește numărul adolescentelor care devin mame

DISTRIBUIȚI
foto:ziuaconstanta.ro

145143 – 07032018 – Deputatul Ileana Cristina Dumitrache trage un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de sarcini la tinerele cu vârste foarte fragede, un fenomen îngrijorător care se manifestă în societatea românească.Conform datelor statistice, un nivel scăzut al calității vieții, sărăcia, șomajul, dar și lipsa unei minime educații sexuale sunt principalele cauze care determină apariția sarcinii la adolescente. La nivel european, România ocupă primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor femeilor însărcinate cu vârsta sub 20 de ani.

“Educația sexuală adresată tinerilor a devenit o problemă la nivel global, indiferent de gradul de dezvoltare economică a țării,  și reprezintă o măsură esențială pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente, pe lângă oferirea de servicii de sănătate a reproducerii performante. În România, numărul total al fetelor care devin mame  la vârste fragede este de aproximativ 30.000 pe an. Poate părea puţin faţă de ce se întâmplă peste ocean, în procente însă, cifra de la noi e, de fapt, mai mare decât cea din SUA: 43 la mie, cea mai ridicată pondere din toată Uniunea Europeană. În Europa, alegerea de a deveni mamă se face tot mai târziu. Cifrele Eurostat (Institutul de Statistică al Uniunii Europene) arată că vârsta medie a femeilor care au dat pentru prima dată naştere unui copil, anul trecut, se situa în jurul a 30 de ani.

La noi, sunt multe mame de 13, 14, 15 ani care, deşi nu sunt maturizate în adevăratul sens al cuvântului,  biologic pot să aibă copii. De aici și creșterea abandonului școlar sau a pruncuciderii. Medicii subliniază importanţa educării tinerilor cu privire la riscurile începerii premature a vieţii sexuale, precum şi la metodele de contracepţie pe care le pot folosi. Educaţia precară în ceea ce priveşte problemele sexuale şi prevenirea sarcinilor, lipsa informării, dar şi proasta comunicare dintre părinţi şi copii nu fac altceva decât să crească numărul mamelor minore, avorturilor, copiilor abandonați sau- mai grav uciși din fașă.

Consfințirea libertății de a alege prevăzută de Constituție sau a dreptului parental reprezintă concepte care nu contravin valorilor fundamentale ale societății noastre, precum familia și dreptul la educație. Din contră, dreptul la educație ar trebui să asigure și educația sexuală pentru tineri încă din școală. România ar trebui să adopte o strategie naţională privind sănătatea şi drepturile sexuale şi ale reproducerii şi să introducă în mod obligatoriu în şcoli un program cuprinzător de educaţie sexuală, pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente. Comitetul ONU a subliniat că România a rămas în urma celorlalte state membre în ceea ce privește promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale adolescenților și femeilor” spune deputatul Ileana Cristina Dumitrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.