Acasă Sport Fotbalul românesc are nevoie de soluții, nu de amenințări și jigniri

Fotbalul românesc are nevoie de soluții, nu de amenințări și jigniri

DISTRIBUIȚI
foto:libertatea.ro

Scrisoare deschisă adresată de Ionuț Lupescu președintelui FRF, Răzvan Burleanu  – 145240 – 14032018

Domnule președinte al FRF,

Așa cum am promis, nu voi răspunde punctual tuturor insinuărilor și acuzațiilor pe care mi le-ați adus, în ultima perioadă. Refuz să vă fac jocul de a deturna dezbaterile despre fotbalul românesc, înspre așa-zisele dezvăluiri, referitoare la mandatul meu de director al FRF, început acum 13 ani și terminat în urmă cu șapte ani. Această scrisoare își propune să arate în ce situație se află fotbalul românesc și care este bilanțul real al mandatului dumneavoastră.

Orice ați face, oricum ați prezenta faptele, nu directorul FRF din perioada 2005-2011 este responsabil pentru ceea ce NU ați realizat dumneavoastră sau pentru ce ați făcut greșit în ultimii patru ani, de când ocupați funcția de președinte al FRF. Nici măcar nu aș fi avut această putere, ca director, chiar de mi-aș fi propus, prin absurd, să vă ruinez mandatul, înainte de vi-l fi exercitat. Întâmplarea face, însă, ca în perioada în care am fost director al FRF, să fie înregistrate performanțe excepționale pe toate planurile. Au fost semnate contracte importante de finanțare și sponsorizare, cele mai mari, de fapt, de după 1990. Echipele românești erau denumite UEFAantasticele, ne duelam, la turneele finale, de la egal la egal cu Franța sau Italia, organizam competiții internaționale majore.

Tot atunci, AJF-urile au primit dotări tehnice corespunzătoare, pe care le folosesc și astăzi, atunci s-au pus și bazele fotbalului feminin românesc, precum și multe altele, pe care oamenii de fotbal le cunosc. Fără aceste rezultate, UEFA nu m-ar fi integrat în sistemul său de conducere. Îmi pare rău că nici dumneavoastră, nici predecesorul dumneavoastră, Mircea Sandu, nu ați apelat VREODATĂ la suportul pe care îl puteam oferi instituțional, așa cum au făcut-o alte federații europene. Probabil v-ați fost suficient.

Sub mandatul dumneavoastră, calitatea fotbalului românesc a coborât până la ultimul nivel posibil. Sunteți responsabil pentru cel mai mare eșec administrativ, managerial și sportiv, din istoria ultimilor 28 de ani ai fotbalului românesc. Niciodată după 1990, fotbalul românesc nu a coborât până pe locul 47 în lume, așa cum ajunsese anul trecut. Sub mandatul dumneavoastră, au dispărut cluburi de tradiție, iar echipele românești abia mai trec, uneori, un tur, două, în cupele europene. Situația la nivelul juniorilor este un dezastru, iar proiectele dumneavoastră privind înființarea Centrelor de Excelență au eșuat deplorabil, ele fiind considerate ilegale de către MTS (rămâne de văzut cum le-ați finanțat). În ultimii patru ani, ați îndepărtat suporterii de pe stadioane, așa cum o arată statisticile, și ați intrat în conflict exact cu acele câteva cluburi care mai aduceau bani și rezultate.

De altfel, mandatul dumneavoastră a stat permanent sub semnul vrajbei, al jignirilor și al amenințărilor. Nu v-ați războit doar cu cluburile de fotbal, ci și cu propriii angajați, care și-au recâștigat în instanță drepturile, cu finanțatorii, cu Liga Profesionistă de Fotbal, cu mass-media și chiar cu suporterii pe care, caz unic în lume, i-ați acționat în instanță. Nici oamenii care au făcut ceva pentru fotbalul românesc, din postura de fotbaliști, antrenori sau arbitri nu au scăpat de furia dumneavoastră fără cauză. Pe colegii mei de generație i-ați jignit, doar pentru că mi-au fost alături, când mi-am lansat candidatura. Nivelul dumneavoastră de ură este, se pare, invers proporțional cu rezultatele obținute.

Uneori, am avut senzația că vreți să vă răzbunați pe cei care au reușit în viața sportivă, doar pentru nu ați practicat, vreodată, fotbalul la un nivel competitiv. Alteori, am avut sentimentul că, pur și simplu, urâți fotbalul și fotbaliștii. Atât dumneavoastră, cât și cei mai importanți colaboratori ai dumneavoastră, care declarau cu mândrie că nu au călcat niciodată pe un stadion. Cu o astfel de echipă și fără o experiență managerială serioasă în administrația fotbalului, era greu de crezut că puteați face ceva pozitiv.

Atacurile dumneavoastră repetate conțin multe minciuni, pe care le voi demonta, la momentul potrivit. Deocamdată merg în teritoriu pentru a vorbi despre fotbal și despre proiectele pe care le voi pune în aplicare în următorii patru ani, începând cu 18 aprilie 2018. Totuși, simt nevoia să reamintesc doar câteva dintre ele, pe care nu le-am semnalat eu, ci mass-media. Ați făcut calcule în euro, pentru așa-zise economii, și nu în lei, comparând fără a menționa acest lucru, cantități și calități diferite, astfel încât să rezulte sume spectaculoase, mai mari decât în realitate. De asemenea, ați indicat contracte, care nu puteau fi semnate de către mine, pentru simplul motiv că, la momentul respectiv, nu mai eram în Federație. Acestea sunt doar două exemple flagrante. Situațiile sunt numeroase, iar abordarea dumneavoastră generală este aceea de a dezinforma și manipula. Nimic din ce ați indicat dumneavoastră nu se află în afara legii, în ceea ce mă privește. Ați fi sesizat de mult toate instituțiile abilitate, dacă lucrurile ar fi stat altfel. De asemenea, auditurile independente, pe care le-ați comandat, ar fi relevat aceste chestiuni.

Falsele dumneavoastră dezvăluiri despre mandatul meu de director al FRF se bazează pe folosirea discreționară a unor documente interne ale Federației, pe care le-ați prezentat trunchiat și tendențios, cu scopul de a-i discredita pe ceilalți contracandidați, aflați în competiție electorală cu dumneavoastră.

Nici în privința firmei de tipărituri, nici în alte cazuri situația nu este cum o prezintă oamenii dumneavoastră de comunicare pe blogul care vă poartă numele. 90 la sută din încasări reprezentau, de fapt, cheltuielile către diverse tipografii, inclusiv de stat, la cele mai mici prețuri de  pe piață. După ce se scădeau aceste cheltuieli mai rămâneau câteva sute de euro lunar care nu acopereau nici costurile salariale ale angajaților care se ocupau de articole, layout, fotografii etc. În cele din urmă, firma a și fost închisă, pentru că nu avea profit. În concluzie, contractul a dus la economisire pentru FRF, nu la avantaje personale sau de familie. De altfel, intenția de a face economii pentru Federație a fost și singurul scop al contractului, care nu oferea profit societății comerciale. Acest principiu l-am avut întotdeauna: am căutat soluțiile cele mai eficiente și mai ieftine, indiferent de posibilele riscuri de imagine. Probabil ar trebui să țin cont mai mult și de chestiunile formale. Din păcate, suspiciunile sunt întotdeauna mai puternice decât rezultatele și știu că v-ați atins parțial scopul de a plasa îndoieli cu privire la integritatea mea.

Ofer aceste lămuriri pentru informarea corectă a opiniei publice, nu a dumneavoastră. Nu știu dacă dumneavoastră aveți căderea morală de a mă acuza de ceva. Înainte de orice subiect care implică rudele cuiva, ar trebui să oferiți dumneavoastră răspunsuri la ceea ce presa de investigații a arătat că este o posibilă trucare de licitații, din bani publici, în favoarea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră:  AICI, AICI și AICI.

Ar fi, de asemenea, interesant de aflat, în detaliu, cât a cheltuit FRF pentru tipărituri, sub mandatul dumneavoastră. Din ce scrie presa, se pare că risipiți banii fără discernământ. Numai la comunicare și imagine, sunt câteva sute de mii de euro anual, dacă luăm de bune informațiile vehiculate în spațiul public. De asemenea, conform mass-media, bugetul anual pentru salarii s-a dublat față de perioada în care am fost director, ajungând la aproximativ 5 milioane de euro anual, cu toate că rezultatele sportive și administrative înregistrate sunt mult mai slabe.

Pentru a verifica aceste informații precum și altele, cât și pentru a asigura o competiție echitabilă ar trebui să ne oferiți și nouă acces imediat la datele interne ale FRF, dacă nu aveți nimic de ascuns.

Utilizarea resurselor umane sau materiale ale Federației nu este o acțiune izolată împotriva mea. Ați încercat inclusiv să mă împiedicați să candidez, prin includerea în Statut a unor prevederi conform cărora o persoană care ar fi lucrat în ultimii cinci ani la UEFA nu ar mai fi fost compatibilă cu funcția de președinte al FRF. Cumva normal, într-o Federație în care conducerea nu corespunde criteriilor de competență, dumneavoastră ați vrut să mă eliminați din alegeri pentru că eram supra-calificat.  Obiecțiile formulate de statul român v-au împiedicat să vă vedeți visul cu ochii, acela ca eu să nu pot candida. De altfel, dumneavoastră știți să câștigați doar în lipsa contracandidaților. Așa ați făcut-o și acum patru ani, când ați rămas aproape singur în cursă.

De această dată, nu veți mai reuși. Veți juca pe teren și veți pierde. Nu veți mai fi președintele FRF, dintr-un motiv extrem de simplu: nu aveți rezultate. Fotbalul românesc are nevoie de un nou start, pe baze manageriale de eficiență și performanță. Nu mai aveți credibilitatea de a fi un partener, pentru administrația publică, în necesarele schimbări legislative, și nici calitatea morală sau profesională de a continua, după un mandat care a stat sub semnul eșecului și amatorismului.

În final, dați-mi voie să vă spun că lumea fotbalului nu de întrebări are nevoie de la dumneavoastră, ci de răspunsuri. Fotbalul românesc are nevoie de soluții, nu de amenințări și jigniri. Să faci rău este foarte ușor. Eram în teritoriu, cu unul dintre componenții generației care a bucurat românii în anii ‘90, când i-ați făcut gășcari și șomeri. Aproape că i-au dat lacrimile, când v-a auzit cum sugerați că sunt niște oportuniști, care umblă în campanie cu mine să-și facă un rost în viață. Tocmai ei, care și-au făcut nu doar un rost, ci și un nume. Acest fost fotbalist de marcă al României nu merita un astfel de tratament. Așa cum nu meritau nici ceilalți. Doar și pentru acest lucru, voi face tot ce ține de mine, în limitele educației pe care o am și ale fair-play-ului, ca să vă înlătur din fruntea fotbalului românesc”.

Ionuț Lupescu, candidat la funcția de președinte al Federației Române de Fotbal

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.