Acasă Politic În problema defăimării țării, deputatul Răzvan Rotaru ne trimite la Constituție

În problema defăimării țării, deputatul Răzvan Rotaru ne trimite la Constituție

DISTRIBUIȚI

145230 – 13032018 – Parlamentarul Răzvan Rotaru, membru în Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților, care a propus elaborarea unei legi prin care reprezentanții statului care defăimează țara să fi sancționați, a anunțat că astfel de acte normative sunt prevăzute în legislația majorității statelor care fac parte din Uniunea Europeană.„Baza legală din Constituție privind defăimarea ţării şi a naţiunii trebuie reglementată pentru ca astfel de acțiuni să fie  supuse unor sancțiuni, așa cum se întâmplă în 22 din statele UE. Am văzut tot felul de așa-ziși comentatori politici care spuneau că defăimarea țării este deja interzisă prin Constituție. Așa este, dar numai atât. Nu sunt prevăzute sancțiuni pentru astfel de acțiuni, așadar se impune legiferarea acestora, așa cum au făcut o mare parte din statele civilizate ale Europei, și mă refer în special la Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Spania, Luxemburg. Am discutat această chestiune și în partid și există susținere. Nu mă interesează ironiile unor analiști politici, ci doar ca poporul român, România ca națiune să fie respectate și tratate de la egal la egal cu orice alt stat din Europa. Nu mai putem tolera injurii, calomnii, insulte și denigrări din partea unor demnitari care ne reprezintă în anumite foruri internaționale, la adresa românilor, indiferent de poziția pe care o ocupă aceștia în societate”, a declarat Răzvan Rotaru.

Parlamentarul argumentează cu Articol 30, aliniatul (7) din Constituție, din capitolul ”Libertatea de exprimare”, care prevede:  „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”, însă nu se specifică autoritatea care decide dacă a fost sau nu o acțiune de defăimare, tipul de sancțiune și nivelul acesteia. În acest sens, se recomandă elaborarea unui act normativ.

„Conceptul de patriotism aproape că lipsește cu desăvârșire din politica zilelor noastre. Nu se mai propagă ideea de patriotism în sensul iubirii de țară, de atașament nu doar față de valorile naționale statale, dar și de trăsăturile autentice ale poporului român. În societatea noastră aproape că a dispărut mândria de a fi român. Chiar și cei care își iubesc țara se feresc să își afirme mândria de a fi român, atunci când merg în străinătate, pentru că se tem că vor fi priviți și tratați ca cetățeni de rang secund. Iar acest lucru se întâmplă din cauza mesajelor și atitudinii defăimătoare, nereale și lipsită de respect pe care o propagă o parte a demnitarilor noștri la Bruxelles sau chiar din România. Nu mai accept ca țara noastră să fie batjocorită de astfel de indivizi. Avem nevoie de un mesaj național mai demn, mai vertical și mai ferm prin care să sancționăm astfel de derapaje care pun cetățenii români într-o situație umilitoare față de membrii altor state”, a completat deputatul PSD.

În Franța, pentru defăimarea oficialităților publice se prevede amendă până la 45.000 euro, iar pentru defăimarea statului, amendă de până la 7.500 euro sau închisoare până la 6 luni dacă este o acțiune comisă de un grup de persoane.

În Germania, pentru defăimarea oficialităților publice se prevede închisoare de la 3 luni la 5 ani, iar pentru calomnierea acestora închisoare de la 6 luni la 5 ani.

În Italia, pentru defăimarea oficialităților publice, la fel ca pentru orice persoană fizică, se prevede amendă, iar pentru defăimarea statului amendă de la 1.000 euro la 5.000 euro.

În Belgia, defăimarea și calomnia oficialităților publice sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani și amendă, iar  pentru defăimarea statului închisoare de la 15 zile la 6 luni și amendă între 50 euro și 300 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.