Acasă Social Aparare MApN anunță inițierea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale

MApN anunță inițierea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale

DISTRIBUIȚI
Foto: Hotnews

145056 – 01032018 – Departamentul pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale a iniţiat joi procedura specifică de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului „corvetă multifuncţională”, transmite MApN într-un comunicat.

Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet a  Romtehnica.

MApN arată că procedura specifică de achiziţie este bazată pe competiţie şi se va finaliza prin semnarea unui acord-cadru pentru furnizarea produselor şi serviciilor aferente Programului esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională”.

Totodată, conform MApN, de la intrarea în vigoare a primului contract subsecvent aferent acordului-cadru, prima navă va fi construită şi dotată în maximum trei ani, programul urmând a fi finalizat, cu toate cele patru corvete, în maximum şapte ani.

De asemenea, operaţiunile compensatorii aferente contractelor subsecvente vizează transferul de tehnologie necesar pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor tip T22R din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul acestei categorii de forţe.

Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” pentru dotarea Armateia fost aprobată de Guvernul României în luna februarie.

Actul normativ stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic inițial. Prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO, participarea statului român la dezvoltarea şi susţinerea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare, fondată pe capacităţi, competență şi competitivitate, scurtarea lanţului de aprovizionare, protecţia informaţiilor sensibile.

Este al doilea program de înzestrare al armatei care impune integrarea producției și transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare și crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziție a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, și care prevede producția în țară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.

Unul dintre criteriile de calificare impuse agenților economici, cuprins în anexa la actul normativ, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea forţelor navale române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul forţelor navale române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente.

Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maxim trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maxim șapte ani.

Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar care, ulterior, va executa lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi pentru restul navelor din cadrul Forţelor Navale Române.

Prin documentul adoptat de Guvern a fost introdusă în cadrul operaţiunilor compensatorii aferente programului de achiziție a corvetelor multifuncționale obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R, aflate în dotarea Forțelor Navale Române, în scopul realizării compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între cele două categorii de nave militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.