Acasă Economie Ministrul de Finanțe anunță centralizarea achizițiilor publice

Ministrul de Finanțe anunță centralizarea achizițiilor publice

DISTRIBUIȚI

145545 – 28032018 – Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunță că, până la finalul lunii aprilie, se vor adopta două ordonanțe de urgență care vor schimba radical sistemul de achiziții publice din România.

Una va fi dată pentru centralizarea achizițiilor publice, care vor fi efectuate la nivelul Ministerului de Finanțe printr-o instituție unică, pe baza a ceea ce transmit instituțiile publice din toată țara. Teodorovici a dat ca exemplu achiziția de medicamente și a explicat că odată ce acestea se achiziționează centralizat, atunci prețul va fi unul mai mic.

În ceea ce privește achizițiile publice, va fi o abordare nouă, modernă, în linie cu directivele europene, nu vom adăuga nimic față de ceea ce solicită normele europene. Din toate țările din Europa se vor lua exemplele de bune practici, nu există un model anume, pentru că fiecare sector are anumite particularități și când le aduci în România poți să ai probleme, dar, repet, actul în sine va schimba radical această zonă a achizițiilor publice. Săptămâna viitoare voi pleca la Bruxelles pentru a avea o discuție cu comisarul european pe Politici Interne.

Pe achiziții centralizate, va fi o ordonanță de urgență care va stabili un nou mecanism, la nivelul Ministerului de Finanțe, o nouă structură care va face aceste achiziții centralizate. Vom începe cu câteva zone pilot, pentru că sunt câteva studii făcute care arată în acele zone sunt cheltuieli foarte mari, cum sunt achizițiile de autoturisme, de medicamente. Sunt proiecte pilot și pe acestea ne vom concentra, în primă fază și va fi aprobată până la finalul lunii aprilie. Se vor centraliza propunerile, nevoile, dar achiziția se va face într-un singur loc.

Răspunderea este la această instituție care face achizițiile publice. Cei care beneficiază doar trimit propunerile, nevoile, dar achiziția se face la nivel centralizat (…) Nu va dura mult mai mult, va fi mult mai simplu”, a explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanțe a precizat că actualul Consiliu Național de Soluționare a Contestațiilor va fi transformat într-un tribunal specializat, care va judeca contestațiile la achizițiile publice. El a precizat că acesta va judeca totul foarte rapid, iar calea de atac va fi ÎCCJ, care, din nou, va soluționa aceste contestații cu celeritate. După decizia acestui tribunal va fi obligația semnării contractului, iar cei care doresc să mai conteste merg la ÎCCJ. În cazul în care câștigă la ÎCCJ, atunci noi vom rambursa o parte din marja profitului pe care îl estima atunci când a ofertat”, a mai precizat Teodorovici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.