Acasă Externe Agenda Europeana Morcovii, roșiile, ardeii și castraveții – cele mai apreciate legume din programul...

Morcovii, roșiile, ardeii și castraveții – cele mai apreciate legume din programul UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli

DISTRIBUIȚI

145299 – 15032018 – În anul școlar 2016-2017, peste 12,2 milioane de copii din 79.000 de școli au participat la programul UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și în jur de 18 milioane de copii au participat la programul UE de distribuire a laptelui în școli, după cum arată cele mai recente rapoarte de monitorizare. Este vorba de mai mult de 74.000 de tone de fructe și legume și peste 285.000 de tone de produse lactate, distribuite în principal copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani.

Programul UE pentru școli promovează obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și include activități didactice specifice despre importanța unei bune alimentații și despre producerea alimentelor.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Fermierii europeni ne dau alimente de bună calitate, sigure și sănătoase, iar programul pentru școli permite celor mai tineri cetățeni ai noștri să beneficieze de avantajele pentru sănătate ale acestor produse, învățând de mici de unde provin alimentele și cât de importante sunt gustul și nutriția. Comisia contribuie cu mândrie la acest parcurs educativ. Suma de 250 de milioane EUR provenită din bugetul politicii agricole comune va asigura derularea continuă a programului UE pentru școli în anul școlar 2018-2019.”

Prin acest program, în fiecare an școlar se alocă 150 de milioane euro pentru fructe și legume și 100 de milioane euro pentru lapte și alte produse lactate. Tocmai au fost aprobate alocările naționale pentru toate cele 28 de state membre participante, destinate anului școlar 2018-2019, urmând a fi adoptate de Comisia Europeană la sfârșitul lunii martie.

Țările care doresc să participe la programul UE pentru școli trebuie adreseze Comisiei, până la sfârșitul lunii ianuarie, cererile de sprijin. Alocarea orientativă din bugetul UE pentru fiecare stat membru se bazează pe numărul de elevi din fiecare țară și, în cazul laptelui, pe succesul programului anterior. Autoritățile naționale sunt libere să transfere, de la un sector la altul, o parte a bugetului alocat (20 % – 25 %). Ele pot, de asemenea, să anunțe că doresc să cheltuie mai mult decât suma solicitată dacă alte state membre refuză să își preia întreaga sumă alocată.

Pe lângă deciziile ce țin de modul de implementare a programului, cum ar fi alegerea activităților didactice tematice sau a altor produse agricole ce pot fi distribuite copiilor, statele membre au posibilitatea de a suplimenta ajutorul UE cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

În perioada 2016-2017, mărul a fost fructul cel mai frecvent distribuit, fiind urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, căpșuni și banane. Morcovii, roșiile, ardeii și castraveții au fost cele mai apreciate legume. Printre activitățile didactice s-au numărat vizite la ferme, grădini ale școlilor, cursuri și/sau concursuri de gătit, lecții cu nutriționiști, jocuri etc. Laptele, laptele aromatizat și produsele pe bază de lapte fermentat precum iaurtul au fost cele mai apreciate categorii de produse în cadrul programului de distribuire a laptelui în școli, brânza fiind și ea distribuită pe scară largă.

În România,  deși programul este destul de clar și aplicarea lui, teoretic, ar trebui să fie destul de simplă, implementarea acestuia la diverse nivele lasă de dorit.

Majoritatea celor care au participat la evaluarea programului, au semnalat o ”ruptură administrativă”, generată de interesul pe care statul îl arată prin intermediul ministerelor coordonatoare și dezvoltarea suficient de mare a sectoarelor pomicol și legumicol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.