Acasă Politic PNL acuză: ”CNAIR confirmă sabotajul Guvernului”

PNL acuză: ”CNAIR confirmă sabotajul Guvernului”

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 145183 – 09032018 – Deputatul liberal Daniel Olteanu acuză din nou, în Parlament, politica de sfidare a Guvernului la adresa Moldovei, regiune depopulată și vitregită de alocări pentru mari proiecte de infrastructură, politică pe care o numește ”un adevărat atentat la siguranţa naţională”. Olteanu susține că dovada atitudinii iresponsabile față de această zonă se regăsește inclusiv într-un document făcut public recent de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care informează cu privire la stadiul proiectelor în derulare. Deputatul liberal subliniază că datele oficiale de la CNAIR atestă sabotajul Ministerului Transporturilor, în condițiile în care nici proiectele în fază de execuție, contactate de firme romȃnești, nu beneficiază de finanțările prevăzute în buget.

În cadrul unei declarații în plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu a transmis că scuza CNAIR cu privire la bugetul insuficient pentru proiectul de reabilitare a DN 18, care leagă Moldova de Transilvania, indică haosul alocărilor de la nivelul Ministerul Transporturilor, al cărui buget este primul afectat la rectificări. Deputatul liberal a transmis, de asemenea, că politica programată de abandonare a Moldovei trebuie să înceteze și că nu mai acceptă ca judeţele sărace, precum Vasluiul, să răspundă pentru incompetența guvernanților.

”Am prezentat de-a lungul timpului, în Parlament şi în spaţiul public în general, nenumărate argumente, pentru a susţine investiţiile Ministerului Transporturilor în Moldova. Sunt încercări aproape disperate, ca şi ale altor colegi, de a transmite celor responsabili mesajul că o Moldovă depopulată şi rămasă în secolul trecut din punctul de vedere al infrastructurii este un adevărat atentat la siguranţa naţională. M-am obişnuit, de un an şi jumătate în Parlament, ca niciun ministru al Transporturilor să nu respecte ceea ce promite, şi ca toate amendamentele la Legea bugetului să fie respinse pe repede-înainte, fără remuşcări. Nu am crezut însă, nici în cele mai negre coşmaruri, că politica de abandonare a Moldovei e una programată, aşa cum fusesem avertizat nu o dată. Am luat foarte în serios declaraţiile ministrului Transporturilor, de la audieri, atunci când domnul Şova a spus că ne-am obişnuit ca bugetul Ministerului să fie folosit „ca un buffer” pentru bugetul de stat, să fie spaţiu pentru tăieri, la rectificări. Cu alte cuvinte, sunt bugetate proiecte imposibil de executat, iar cele în execuţie au parte de o evoluţie lentă, dar nu din vina Ministerului”, a declarat Olteanu, care a menționat că datele prezentate de CNAIR cu privire la fondurile insuficiente pentru lucrările de reabilitare a DN18, investiție care asigură legătura rutieră a Moldovei cu Transilvania, certifică politica guvernamentală programată de abandonare a Moldovei.

”Toată această construcţie a domnului ministru este, însă, răsturnată de un document al Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNAIR), document ulterior declaraţiilor. În februarie, după votarea bugetului, CNAIR şochează şi transmite că pentru o investiţie în execuţie, DN 18, care leagă Moldova de Transilvania, Bucovina de Maramureş, bugetul este insuficient. Şi, citez din documentul CNAIR, datat februarie 2018꞉ «Lot 1, Moisei – Borşa, buget insuficient. Lot 2, Borşa – Şesuri, buget insuficient. Lot 3, Şesuri – Cârlibaba, buget insuficient efectuării plăţilor către Antreprenor. Lot 4, Cârlibaba – Iacobeni, buget insuficient efectuării plăţilor către Antreprenor.» Domnule ministru Șova, aveţi dovada faptului că vorbim de o politică guvernamentală programată de abandonare a Moldovei. Înţeleg că nu se doresc mari investiţii în infrastructura Moldovei, înţeleg că Bucureştiul doreşte să existe mereu un vinovat de serviciu, judeţul Vaslui, pe care să-l arate cu degetul, dar această sfidare, ca nici pentru proiectele în execuţie să nu se aloce fonduri, culmea, proiecte executate de firme româneşti, este inimaginabilă! Cu atât mai mult cu cât sunteţi moldovean!”, a susținut Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.