Acasă Social Polițiștii locali ar vrea să se implice în lupta anti-drog

Polițiștii locali ar vrea să se implice în lupta anti-drog

DISTRIBUIȚI

 145567 – 29032018 – Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat miercuri, 28 martie a.c., o nouă întâlnire de lucru în cadrul grupului intersectorial de experţi din domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri (GIRRAD), la nivel de factori decizionali.

Scopul întâlnirii l-a reprezentat necesitatea adaptării şi coordonării continue, atât a răspunsului autorităților publice cât şi a intervenţiilor administrației publice locale, cu sprijinul structurilor societăţii civile şi al comunităţii, în susţinerea demersurilor care vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor consumatoare de droguri, cu efecte de creştere a calităţii vieţii şi a capacităţii de funcţionare socială a acestor persoane.

Întâlnirea a avut ca obiectiv oferirea unui răspuns la nevoile comunităţii, prin identificarea soluţiilor necesare pentru susţinerea serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, precum şi coordonarea acestora cu intervenţiile de sănătate şi ordine publică, şi a beneficiat de perspectiva autorităţilor publice şi a organizaţiilor neguvernamentale, reprezentate de Ministerul Sănătăţii, Poliţia Locală Sector 3 Bucureşti, Poliţia Locală Sector 4 Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 5 Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 Bucureşti, Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor, Asociaţia Română Anti-Sida, Asociaţia Carusel, Agenţia Naţională Antidrog.

Temele de discuţie au vizat rezultatele serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, din perspectiva programelor de schimb de seringi, bune practici în prevenirea şi controlul bolilor infecţioase în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile din Bucureşti.

Agenţia Naţională Antidrog, în calitate de coordonator naţional în domeniul drogurilor, încurajează parteneriatul activ în vederea ţinerii sub control a acestui fenomen, demersurile instituţiei noastre având la bază raţiuni de sănătate, ordine şi siguranţă publică.

La nivel naţional, problema drogurilor continuă să reprezinte o provocare cu implicaţii grave atât pentru domeniul social, al sănătăţii, dar şi în domeniul aplicării legii. Evoluţiile recente continuă să genereze preocupări la toate nivelurile. Această problematică este accentuată la nivelul municipiului Bucureşti, având în vedere faptul că ne confruntăm atât cu o prevalenţă în creştere a consumului de droguri de-a lungul vieţii în rândul populaţiei generale, cât şi cu o situaţie fără precedent din punctul de vedere al incidenţei şi prevalenţei HIV, a virusului hepatitei B, C şi a tuberculozei, în rândul consumatorilor de droguri.

Recomandările internaţionale dar şi experienţa tării noastre, bazate pe date concrete, identifică bunele practici în prevenirea şi controlul bolilor infecţioase în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile, prin asigurarea disponibilităţii serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, inclusiv de furnizare a echipamentului steril de injectare, cu o acoperire suficientă, gratuit, ca parte a unei abordări integrate în asistenţa pentru persoanele consumatoare de droguri injectabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.