Acasă Politic Predare de ștafetă la președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU)

Predare de ștafetă la președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU)

DISTRIBUIȚI

145074 – 02032018 –  MAE a preluat astăzi (2 martie 2018), de la MAI, pentru următorul an, președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU). Funcția de președinte al CNDIU va fi exercitată de secretarul de stat Dan Neculăescu.

Printre activităţile avute în vedere la nivelul CNDIU în cursul acestui an se află analizarea transpunerii în legislaţia internă a unor norme internaţionale de drept umanitar, precum și examinarea proiectelor de lege pentru ratificarea unor amendamente la tratate internaţionale relevante.

De asemenea, printre obiectivele vizate de CNDIU în 2018 se află accelerarea demersurilor de elaborare a unei noi Strategii naționale de aplicare a dreptului internaţional umanitar și organizarea unor evenimente internaționale de profil. În acest sens, o Conferință regională pe teme de drept internațional umanitar pentru statele din Europa Centrală și de Sud-Est va fi organizată la București, în perioada 27-28 martie 2018, de către CNDIU, împreună cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Reuniunea va prilejui discutarea unor aspecte de interes comun din sfera aplicării dreptului internaţional umanitar, precum şi realizarea unui schimb de bune practici cu privire la maniera de funcţionare a comisiilor naţionale de drept internațional umanitar.

Activitatea CNDIU în 2018 are o relevanță aparte în special din perspectiva candidaturii României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, contribuind la consolidarea profilului țării noastre pe dimensiunea de drept internațional.

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (CNDIU) este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, înființat în scopul îndeplinirii obligațiilor ce revin României în baza tratatelor internaționale din domeniul dreptului umanitar.

Din 2011, numărul membrilor CNDI a crescut prin includerea reprezentanților Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și Ministerului Mediului și Pădurilor.

Astfel, CNDIU este formată din câte un reprezentant al MAI, MApN, Ministerului Justitiei, MAI, MEN, Ministerului Sănătății, care pot fi asistași sau, după caz, substituiți de supleanți și sunt desemnați, la nivel de experți, de conducerile instituțiilor respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.