Acasă Politic Robert Cazanciuc vrea procese mai scurte

Robert Cazanciuc vrea procese mai scurte

DISTRIBUIȚI

145210 – 12032018 – Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, senatorul Robert Cazanciuc, a iniţiat, alături de un număr de 21 de senatori şi deputaţi PSD, procedura de modificare şi completare a Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

Propunerea legislativă vizează reducerea duratei proceselor având în vedere perioadele excesiv de lungi de soluționare a cauzelor în materia contenciosului administrativ, cu consecințe economice importante asupra unor instituții publice sau agenți economici, cu afectarea unor drepturi ale angajaților, precum şi supraaglomerarea instanţelor de judecată învestite cu soluționarea acestui tip de acțiuni.

În prezent, activitatea instanţelor este dominată de materia contenciosului administrativ, care reprezinta aproximativ 30% din activitatea tribunalelor şicurţilor de apel şi aproape 40% din activitatea Înaltei Curţi de CasaţieşiJustiţie.

Potrivit  Raportului privind starea justiţiei pentru anul 2016: „În materia contenciosului administrativ şi fiscal, în anul 2016, numărul cauzelor nou intrate a fost de 139.407 dosare, cu 23.713 dosare mai mult decât în 2015, ceea ce reprezintă o creştere cu 20,5%”. Această tendinţă de creştere s-a menţinut ca tendinţă generală. „Comparativ, în 2008 erau înregistrate pe această materie 44.227 de cauze nou create. Cu toate acestea creşterea înregistrată în anul 2016 faţă de anul 2008 a fost cu 95.180 dosare ceea ce reprezintă 215,21 %”.

Modificările propuse la Legea 554/2004 au în vedere şi următoarele argumente:

La nivelul Înaltei Curţi de CasaţieşiJustiţie, în materia contenciosului administrativ, încărcătură mare de cauze pe complet de judecată a determinat ca între data sesizării instanţeişi data acordării primului termen de judecată sa treacă o perioadă medie de 2 ani, fiind o ingerinţă în dreptul justiţiabilului – instituţie publică sau cetățean – la soluţionarea în termen rezonabil a cauzei sale. Diversitatea de litigii cu care este învestită în calea de atac Înalta Curte de CasaţieşiJustiţie nu justifică întotdeauna competenţa de soluţionare specială, cum sunt cauzele privind corecţii financiare cu valori de aproximativ 1.000 de lei, care se soluţionează în ani.

La nivelulul tribunalelor – instanţa de fond de drept comun în materia contenciosului administrativ – numărul de dosare nou intrate în anul 2016 în această materie reprezintă 28,7% din numărul total de dosare nou intrate, în timp ce numărul total de dosare nou intrate în materie civilă reprezintă 15,9% iar în materia litigiilor cu profesionişti reprezintă 12,4%. Ca urmare, în dosarele din această materie trece o perioada îndelungată între depunerea cererii și momentul începerii judecății, care poate ajunge pănă la un an la instanțele de drept comun. La acest termen se adaugă durata procedurilor judiciare – dezbateri, incidente procedurale, soluții, motivări, căi de atac, eventuale rejudecări – soluționarea unui dosar patru-cinci, fără procedura de executare a hotărârii.

Având în vedere că actul administrativ se pune în executare de îndată, iar contestarea sa nu suspendă aceasta executare, situația de mai sus afectează în substanța sa accesul cetățeanului la justiție și dreptul de rezolvare a problemei litigioase într-un termen rezonabil.

În consecintă, potrivit senatorului, este necesară adoptarea unor modificări legislative care să aibă următoarele efecte: să reducă durata de soluţionare a dosarelor; să creeze premisele legale ale respectării în mod real a dreptului de acces la instanţă; să elimine acele mecanisme procedurale ce generează mari întârzieri fără a aduce un beneficiu procesual care să le justifice.

Un ultim argument care justifică inițierea proiectului de modificare a Legii 554/2004 este necesitatea punerii acesteia în acord cu deciziile CurtiiConstituţionalepronunţate în materie şi corelarea prevederilor acestora cu modificările care au intervenit la Codul de procedură civilă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.