Acasă Politic România – Turcia – 140 de ani de relații

România – Turcia – 140 de ani de relații

DISTRIBUIȚI

145270 – 14032018 – Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit miercuri, 14 martie, la Palatul Victoria, pe Osman Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, într-o vizită de curtoazie, anunță Guvernul într-un comunicat de presă. Tema centrală a discuțiilor dintre cei doi oficiali a constituit-o relația bilaterală dintre România și Turcia, în 2018 împlinindu-se 140 de ani de relații bilaterale. În cadrul primirii, a fost reconfirmat angajamentul ambelor părți pentru consolidarea relației bilaterale, pe baza parteneriatului strategic, cu accent pe aprofundarea cooperării economice și sectoriale.

Prim-ministrul Dăncilă și-a exprimat satisfacția pentru faptul că Turcia reprezintă primul partener comercial extra-comunitar al României, iar în 2017 volumul schimburilor bilaterale a depășit, în premieră, pragul de 5 miliarde euro.

Premierul român a apreciat că reluarea lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, la începutul lunii mai, la Ankara, va genera plus valoare parteneriatului strategic dintre România și Turcia. În context, cei doi oficiali s-au referit la cooperarea bilaterală sectorială în domenii ca energie, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, inovare și cercetare.

De asemenea, a fost salutat nivelul foarte bun al cooperării militare în cadrul NATO, dar și pe linie polițienească, inclusiv din perspectiva combaterii migrației ilegale, conform Acordului UE – Turcia din 18 martie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.