Acasă Opinii/Analize Statistică: Românii își vând ieftin pământul

Statistică: Românii își vând ieftin pământul

DISTRIBUIȚI
foto: sansanews.ro

145435 – 22032018 –   România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil din Uniunea Europeană. Preţul mediu pentru un hectar era în 2016 sub 2.000 de euro.Olanda a avut în anul 2016 cel mai ridicat preț din Uniunea Europeană la achiziționarea unui hectar de teren arabil – 63.000 euro, în timp ce România este țara UE cu cel mai ieftin teren arabil – în medie, 1.958 euro, arată datele publicate de Eurostat.

Chiar și în Bulgaria, prețul unui hectar de teren este de două ori mai mare decât în România, țara noastră fiind singura regiune din Uniunea Europeană unde un hectar de teren arabil nu depășește de 2.000 de euro.

Printre regiunile din Uniunea Europeană pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia (în medie – 108.000 euro), iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria (în medie – 1.165 euro).

În perioada 2011 – 2016, cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria.

Nu tot terenul din UE este deținut de fermieri care lucrează pământul, mulți îl arendează. Cea mai scumpă este arendarea unui hectar de teren arabil tot în Olanda (în medie – 791 euro pe an) și cea mai ieftină în Letonia (în medie – 46 euro pe an). Datele pentru România nu sunt disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.