Acasă Politic USR: Alegerile prezidenţiale ruse din Crimeea încalcă normele dreptului internațional

USR: Alegerile prezidenţiale ruse din Crimeea încalcă normele dreptului internațional

DISTRIBUIȚI

145349 – 19032018 – USR consideră că autorităţile de la Bucureşti trebuie să se poziţioneze ferm împotriva organizării alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea. Uniunea Europeană, prin vocea doamnei Federica Mogherini, a anunțat că nu recunoaște organizarea alegerilor prezidențiale ale Federației Ruse în Crimeea.

„Într-un astfel de context, România trebuie să demonstreze că rămâne fidelă dreptului internațional, suveranității și integrității statale și respectării principiilor și valorilor democratice. Este imperios necesar ca statul român să se alăture Uniunii Europene și celorlalte state care au condamnat unilateral organizarea alegerilor de către Federația Rusă în Crimeea, cum este cazul Franței, și să refuze în mod oficial recunoaşterea organizării alegerilor prezidențiale ruse în peninsulă”, a declarat președintele USR, deputatul Dan Barna.

„Anexarea peninsulei Crimeea, de către Federaţia Rusă şi transformarea acesteia într-un bastion anti-acces, cu implicații pentru întreaga regiune a Mării Negre, trebuie să continue să reprezinte o preocupare serioasă de securitate a României şi a Uniunii Europene”, a explicat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă.

El a mai arătat că victoria previzibilă a lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale nu reflectă legitimitatea acestuia, ci presiunile constante exercitate asupra opoziţiei şi ONG-urilor, precum şi numeroasele nereguli semnalate în timpul scrutinului.

Liderul de la Kremlin și-a eliminat principalul concurent, împiedicându-l pe Alexei Navalnii să candideze. În plus, au fost înregistrate peste 2.500 de nereguli în timpul scrutinului, semnalate de către grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos.

„Putem vedea în Rusia ce se poate întâmpla atunci când un singur om controlează totul. Democrația nu mai există. De aceea noi, USR, am reacționat ferm atunci când Liviu Dragnea a început să modifice legile justiției doar ca să scape el însuși, împreună cu câțiva complici. Dragnea se folosește la fel ca Putin de legitimitatea votului pentru a amputa democrația. PSD şi ALDE copiază modelul autocratic rusesc. Ei vor să plaseze România într-o zonă gri, în care ne apropiem mai degrabă de spaţiul estic şi de Rusia decât de valorile europene. Planul lor este distrugerea justiţiei, a DNA, graţierea corupţilor şi preluarea tuturor pârghiilor puterii de către tovarăşul Dragnea. Cu alte cuvinte, constituirea verticalei puterii liderului din Kiseleff. Ori România nu are nevoie de lideri puternici după modelul Putin, ci de o democrație puternică și de instituții puternice și funcționale„, a concluzionat Matei Dobrovie.

În viziunea USR, retorica PSD-ALDE împotriva statului paralel și a societății civile ne apropie de modelul rus. Pentru a nu îi lăsa pe Dragnea și Tăriceanu să preia modelul autoritar promovat de Putin, continuarea luptei împotriva corupției reprezintă singura opțiune pentru România.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.