Acasă Opinii/Analize Cum sunt folosite ştirile false împotriva noastră?

Cum sunt folosite ştirile false împotriva noastră?

De ce tindem să luăm de bune  informaţiile mincinoase? Cum de au ajuns unele site-uri să se bucure de foarte mare vizibilitate în rândul internauţilor promovând ştiri false?

DISTRIBUIȚI
Foto: EarthSky

145864 – 18042018 – Un întreg ecosistem al dezinformării, axat pe publicarea de știri false, s-a dezvoltat în ultimul timp pe reţelele sociale. Astfel, „cu ajutorul” diferitelor site-uri care ne ”avertizează” cu privire fel şi fel de idei conspiraţioniste sau articole care caută să sensibilizeze cititorul, utilizatorii de internet au devenit tot mai vulnerabili în faţa amalgamului informaţional.

Psihologul Mircea Miclea a oferit o explicație destul de consistentă pentru jurnaliştii de la PressOne. Potrivit acestuia, prin reţelele de socializare, primim informații filtrate de algoritmi, bazate pe preferințele pe care le-am arătat anterior. Mai mult, aceste informații vin, de regulă, dinăuntrul grupului nostru de prieteni şi cunoscuţi, deci au deja un prim sprijin pentru a deveni credibile. „Fiind vorba despre informații de acest tip, mai ales despre conspirații, te face să te simți special. Tu știi ceva special. Îți întreține delirul personal – și mai vezi că și alții gândesc la fel… E ca o gratulare a ego-ului. Adică: eu am înțeles și am acces la informații, nu ca majoritatea banală și stupidă. Așa îmi gratulez ego-ul și îmi întrețin ego-ul”, subliniază specialistul.

Potrivit studiului „The spread of true and false news online” (Răspândirea știrilor adevărate și false în mediul online) realizat de o echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și publicat în revista Science pe 9 martie 2018, informațiile false se propagă mult mai rapid decât adevărul în rețelele de socializare. Iar dintre toate categoriile de informații, minciunile cu conținut politic se răspândesc cel mai repede.

Astfel, emoţia nu doar că va câştiga teren de cele mai multe ori în faţa gândirii critice, dar va reprezenta în continuare  o metodă importantă prin care cei ce livrează informaţia vor avea de câştigat atât financiar, politic şi social, în detrimentul cititorilor naivi dar cu ego-ul satisfăcut.

Articolul integral AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.