Acasă Social Educatie Deputatul Cherecheș vorbește despre reintroducerea admiterii la liceu

Deputatul Cherecheș vorbește despre reintroducerea admiterii la liceu

DISTRIBUIȚI

145660 – 04042018 – Cât timp învăţământul va produce absolvenţi care nu se regăsesc deloc pe piaţa muncii, România va fi într-un continuu regres și va continua să piardă cel puțin o sută de mii de tineri anual, atrage atenția deputatul de Bihor Florica Cherecheș. În plus, aceasta arată că demotivarea elevilor va continua. Cauzele acestei situații sunt lipsa de orientare şcolară, modul în care se suţin aceste examene, proasta dotare a școlilor și bibliotecilor, rigiditatea traseelor educaţionale şi a planurilor de şcolarizare, lipsa traseelor alternative, neadaptarea la cerinţele pieţei forţei de muncă, programele şcolare învechite, problema manualelor şi problemele salariale din sistem, la care se adaugă  subfinanțarea cronică.

Liberala atrage atenția asupra statisticilor comparative care indică rezultate din ce în ce mai slabe – rate de promovare din ce în ce mai mici aât la Evaluarea Naţională, cât și la Bacalaureat.

Ne dorim o educaţie centrată pe elev şi pe nevoile comunităţilor, şi cel puţin la modul declarativ, ne dorim dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic. Totuși, conform  ultimului Raport privind starea învățământului preuniversitar din România, rata brută de cuprindere în învățământul profesional a fost de 10,5% în anul şcolar 2015-2016, una foarte mică comparativ cu cererea de pe piața muncii. În condiţiile în care elevi cu medii la admitere de 3 şi 4 ajung să studieze în liceele teoretice, nu cred că sunt mari şanse de a creşte rata de promovare la bacalaureat”, spune deputata care reamintește că PNL propune reintroducerea concursului de admitere la liceu, pentru o corectă departajare a elevilor şi accesul la un traseu profesional potrivit fiecăruia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.