Acasă Politic Florica Cherecheş: CCR a admis că la Ministerul Educației, „Tara arde şi...

Florica Cherecheş: CCR a admis că la Ministerul Educației, „Tara arde şi baba se piaptană!”

DISTRIBUIȚI
fotoȘinfooradea.ro

 145908 – 20042018  –Deputatul Florica Cherecheş salută decizia Curții Constituționale care, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Partidul Național Liberal şi a constatat că dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017, privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. si ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică”, prin transformare, sunt neconstituţionale.

“Acum o lună, Parlamentul vota legea de aprobare a OUG 76, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acțiuni, lege care instituia monopolul acestei edituri pe piața de manuale din România, o editură cu doar 4% cotă de piață şi elimina concurența, garanția calității.

Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituțională asupra acestui abuz, imediat după ce legea a fost adoptată în Parlament. Am invocat mai multe motive de neconstituționalitate şi am demonstrat că justificarea adoptării acestei ordonanțe, de a asigura elevilor manuale la timp, nu stă în picioare, ci doar acoperă indiferența şi incapacitatea ministerului de a organiza din timp licitațiile, ordonanța fiind antidemocratică şi antiprogres.

Nu editurile au fost de vină pentru că elevii au început școala fără manuale, ci greșelile făcute de Ministerul Educației: licitațiile întârziate, rezultatele viciate și contestațiile tărăgănate, cu grave suspiciuni de corupție” transmite parlamentarul.

Potrivit deputatului, această ordonanță afecta grav libera concurență, Legea privind combaterea concurenței neloiale şi încălca principiul funcţionării pieţei economice. Nu este justificat nici caracterul de urgență al ordonanței, pentru că problema manualelor care nu ajung la timp pe băncile elevilor trenează deja de câțiva ani. Se limita astfel accesul la manuale alternative și dreptul elevilor de a beneficia de manuale gratuite pe durata învățământului obligatoriu.

“Salut decizia CCR şi aştept ca Ministerul Educației Naționale să se ocupe, cu celeritate, de problemă şi să asigure elevilor cele 251 de titluri de manuale unice, la începutul anului şcolar, să organizeze licitațiile la timp şi transparent, oferind toate condițiile pentru o competiție sănătoasă, în favoarea elevilor din România.

Dacă ministerul va continua să încerce să instituie monopol, prin tot felul de artificii juridice, sau să favorizeze o societate neperformantă, inventând noi forme de asociere, va demonstra, încă o dată, vechea zicală românească: „Țara arde si baba se piaptănă!” este de părere deputatul Florica Cherecheş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.