Acasă Politic Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, la Palatul Victoria

Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, la Palatul Victoria

DISTRIBUIȚI

145757 – 12042018 – Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit joi, 12 aprilie, pe ministrul pentru Europa și pentru Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită la București.

Vizita oficialului francez survine la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de Externe francez în România și are loc în contextul unui an cu multiple semnificații în relaţia bilaterală: împlinirea a zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, pregătirea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care se va derula între 1 decembrie 2018 și 14 iulie 2019, suprapunându-se cu prima Președinție a Consiliului UE exercitată de România, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuție semnificativă.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Guvernului României a salutat relația bilaterală privilegiată dintre România și Franța, în contextul dinamicii deosebite a dialogului politic la toate nivelurile din acest an și a exprimat dorința aprofundării cooperării româno-franceze, inclusiv prin actualizarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul semnării sale cu ocazia vizitei prim-ministrului român la Paris, la sfârșitul acestui an.

A fost salutată evoluția foarte bună a schimburilor economice bilaterale, care au depășit, în 2017, cifra de opt miliarde de euro. Șeful Executivului a remarcat dimensiunea importantă pe care investițiile franceze o au în România și a transmis interesul și deschiderea pentru atragerea de noi investiții cu capital francez, precum și pentru diversificarea cooperării economice.

În ceea ce privește agenda europeană, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat interesul României de a coopera îndeaproape cu Franța și cu ceilalți parteneri europeni pentru consolidarea unității și coeziunii Uniunii Europene, precum și în perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, de către România, la 1 ianuarie 2019.

De asemenea, prim-ministrul a reiterat importanța deosebită pe care Guvernul României o acordă obiectivului aderării României la Spațiul Schengen, subliniind contribuția substanțială pe care țara noastră o aduce la securitatea internă UE.

În cadrul dialogului, premierul Viorica Dăncilă a reliefat obiectivul României de aderare la OCDE, fiind evidențiată îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare și speranța privind o decizie pozitivă în cel mai scurt timp.

Un alt subiect care a figurat pe agenda discuțiilor a fost francofonia, prim-ministrul României subliniind rolul României ca stat far al Francofoniei în regiune și interesul de promovare a limbii franceze ca o investiție în viitorul profesional al tinerei generații, se arată înyr-un comunicat al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.