Acasă Externe ONG românesc cere BERD o anchetă privind depozitul pentru deșeuri radioactive de...

ONG românesc cere BERD o anchetă privind depozitul pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui

DISTRIBUIȚI

145764 – 12042018 –Banca finanțatoare a depozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui a declanșat procedura de anchetă ca urmare a unei solicitări din partea av. Lucian Bernd Săuleanu, cofondator al Platformei Civice Anti-Kozlodui fondată de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei, Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, anunță Curierul Național.Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), o instituție publică deținută de 65 de țări și două instituții interguvernamentale, este finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund.)

Platforma civică anti-Kozlodui a transmis inițial o plângere către  BERD, indicând mai multe aspecte de nelegalitate ale proiectului depozitului de deșeuri nucleare. Prima replică a venit din partea lui Valentin Seider, șeful Departamentului pentru Siguranță Nucleară KIDSF al BERD. Acesta nu a oferit răspuns la toate argumentele punctuale formulate împotriva proiectului depozitului de deșeuri și la întrebările adresate, iar ca reprezentant al proiectului, s-a dezis de problemele legate de organizarea dezbaterilor și consultărilor publice în vederea realizării analizei de impact asupra mediului în context transfrontieră, considerând că acestea revin în totalitate autorităților locale române.

Concluzia lui Seider, aceea că au fost îndeplinite condițiile procedurale și nu există motiv pentru stoparea finanțării, a fost considerată nefundamentată, întrucât depozitul de deșeuri radioactive vine în contradicție cu prevederile Politicii Sociale și de Mediu a BERD, care trebuie respectate de proiectele finanțate. Astfel, Platforma Civică a solicitat, mai departe, demararea unei anchete la nivelul BERD folosind mecanismul oficial de depunere a unei plângeri (Project Complaint Mechanism). Cererea a fost înregistrată în luna martie și urmează să fie analizată în perioada următoare.

Banca a fost implicată în mai multe proiecte controversate pe care le-a finanțat în ultimii ani, unul dintre acestea fiind chiar fabrica Kronospan din Sebeș, împotriva căreia locuitorii orașului au protestat ani la rând din cauza producției de formaldehidă, o substanță cancerigenă care le pune în pericol sănătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.