Acasă Externe Agenda Europeana Planurile lui Luca Jahier, noul președinte al Comitetului Economic și Social European

Planurile lui Luca Jahier, noul președinte al Comitetului Economic și Social European

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 145910 – 20042018  – Luca Jahier, membru italian al Comitetului Economic și Social European (CESE), a devenit cel de-al 32-lea președinte al acestui organ al UE, care reprezintă societatea civilă organizată și pe care îl va conduce în următorii doi ani și jumătate. Cele două noi vicepreședinte vor fi Milena Angelova (Bulgaria) pentru buget și Isabel Caño Aguilar (Spania) pentru comunicare.

Într-un discurs entuziast, ținut la 18 aprilie în cadrul sesiunii plenare a CESE care a marcat sfârşitul președinției dlui Georges Dassis și lansarea președinției sale, Luca Jahier, noul președinte a prezentat cele patru priorități ale programului său: dezvoltarea durabilă, promovarea păcii, consolidarea rolului culturii și intenția de a face auzită vocea tinerilor din Europa.

„Vă invit pe toți să vă alăturați angajamentului meu civic ferm pentru un viitor durabil în Europa. Vă invit să visați împreună cu mine la o Europă revitalizată și să lucrăm împreună pentru o a doua Renaștere europeană!”, a declarat Jahier în fața celor 350 de membri ai CESE, care, în urma numirii noului Birou, constituie un exemplu remarcabil în materie de egalitate de gen, multe funcții superioare fiind ocupate de femei.

Europa – afectată încă de nivelul ridicat al sărăcie și de o criză nesoluționată a migrației, precum și de nivelul scăzut al încrederii în instituțiile democratice – ar avea de câștigat de pe urma unei ample revoluții umaniste și a unei transformări similare celei din perioada Renașterii, a adăugat dl Jahier, exprimându-și speranța că cele patru priorități ale sale „pentru o agendă unificatoare pentru viitor” ar putea da acestei „rEUnaissance” o șansă reală.

Programul președintelui pune cel mai mare accent pe dezvoltarea durabilă, care ar trebui să stea la baza tuturor schimbărilor care vor contura Europa de mâine, cum ar fi a patra revoluție industrială, o economie circulară cu emisii reduse de carbon, provocările tot mai mari la adresa valorilor UE, amenințările la adresa păcii și stabilității la frontierele UE și multe altele.

Inițiativele ascendente, la care ar urma să participe autoritățile locale și regionale, cetățenii și societatea civilă, vor avea un rol esențial în acest program pentru prosperitate economică, care trebuie să meargă mână în mână cu durabilitatea mediului și incluziunea socială.

A doua prioritate a dlui Jahier este promovarea păcii, care nu vine de la sine, în contextul în care UE se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi Brexitul, tensiunile în creștere în Balcanii de Vest și răspândirea terorismului și a practicilor nedemocratice în unele state membre.

A treia prioritate a noii președinții este consolidarea rolului culturii, pe care Luca Jahier o consideră drept o forță de unificare și de mobilizare pentru o Europă care are un patrimoniu, o istorie și o serie de valori comune. „Cultura ne poate ajuta să depășim actuala criză sistemică, politică și de identitate în Europa și ne poate încuraja să visăm și să creăm noi perspective”, a subliniat acesta.

Ultima prioritate își propune să îi transforme pe tineri în principalii actori ai schimbării, acordându-le ponderea și posibilitățile de exprimare pe care le merită.

Salutând activitatea predecesorului său, Dassis, în domenii importante, cum ar fi migrația, pilonul social și viitorul Europei, Jahier a declarat că va continua pe această cale și va urmări  să consolideze în continuare rolul CESE în combaterea tendințelor populiste și naționaliste, care se răspândesc în multe state membre, precum și în stoparea restrângerii spațiului civic.

El a afirmat că CESE va avea un rol activ în viitoarele „întâlniri strategice”, cum ar fi summitul UE privind viitorul Europei și procesul de consultare a cetățenilor, lansat de președintele Macron. De asemenea, Comitetul trebuie să își intensifice cooperarea cu alte instituții ale UE și dialogul cu societatea civilă în ansamblu, în toate țările UE.

„Avem șansa de a da un nou impuls implicării societății civile europene. Pentru Europa de mâine, trebuie să dăm dovadă de curaj și să îndrăznim să ne imaginăm o lume nouă. Nu avem timp de pierdut; multe insuccese înregistrate de-a lungul istoriei pot fi rezumate în două cuvinte: prea târziu”, a conchis noul preşedinte al CESE.

În discursurile lor inaugurale, cele două vicepreședinte au vorbit despre importanța și valoarea activității CESE.

„CESE are un rol esențial și unic de îndeplinit, fiind în măsură să prezinte o poziție echilibrată a partenerilor sociali și a societății civile organizate cu privire la modalitatea de a colabora mai eficient pentru a realiza o Europă mai unită și mai federală […] Consider că motto-ul actual al Președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene – «Uniți suntem puternici» – este absolut relevant și trebuie asumat pe deplin”, a declarat şi Angelova, care va fi responsabilă cu bugetul CESE.

Vicepreşedinta responsabilă cu comunicarea, Caño Aguilar a afirmat: „Suntem vocea lucrătorilor, a angajatorilor, a activiştilor, a voluntarilor, a consumatorilor, a persoanelor cu handicap, a fermierilor. Suntem liantul care a stat la baza Europei, jucăm același rol în prezent și vom continua să o facem și în viitor. Comitetul este adevăratul punct de plecare pentru dialog, puntea dintre instituțiile europene și mecanismul care ține totul în mișcare. În virtutea acestui fapt, trebuie să știm să ascultăm și să ne facem cunoscute punctele de vedere”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.