Acasă Politic Prezența NATO pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră,...

Prezența NATO pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, trebuie să fie unitară, coerentă și eficientă

DISTRIBUIȚI

145854 – 18042018 –Va trebui să susținem ca prezența aliată pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, să fie unitară, coerentă și eficientă, pentru a servi scopului de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO. România susține ferm inițiativele aliate care ajută la realizarea acestui deziderat”, a afirmat astăzi, 18 aprilie 2018, președintele României Klaus Iohannis, în deschiderea primului Summit Parlamentar al Formatului București 9 (B9).Partenerii Alianței, de la Est și Sud, trebuie să beneficieze, în continuare, de atenția și sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței lor. În același timp, susținem inițiativele destinate gestionării amenințărilor din vecinătatea sudică a spațiului euro-atlantic, inclusiv prin creșterea rolului NATO în combaterea terorismului”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele României a arătat că dimensiunea parlamentară a Formatului B9 are rolul de a asigura legătura bidirecțional între clasa politică şi societate. Pe de o parte parlamentele trebuie să explice propriilor opinii publice beneficiile şi responsabilităţile derivate din statutul de membru al NATO, iar pe de altă parte trebuie să asigure o raportare optimă a agendei politice a NATO la necesităţile şi aşteptările de securitate ale opiniei publice din statele aliate.

Totodată, parlamentele naționale sunt și cele care aprobă bugetele pentru Apărare, președintele exempificând cu angajamentul României de a aloca 2% din PIB, începând cu 2017.

Formatul București 9 a fost lansat de președintele Klaus Iohannis împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda, la București, în noiembrie 2015.

Formatul s-a consolidat într-o platformă de dialog informal pe teme de securitate, între statele de pe Flancul Estic al NATO, beneficiare ale măsurilor de descurajare adoptate la nivel aliat, dar și contributoare active la securitatea euro-atlantică, a NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.