Acasă Social Sindicatele din penitenciare cer demiterea ministrului Justiției

Sindicatele din penitenciare cer demiterea ministrului Justiției

Deți CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor din România, ministrul a dispus reducerea investițiilor

DISTRIBUIȚI
foto:mediafax.ro

145656 – 04042018 – Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor revine cu cererea de demitere a ministrului Tudorel Toader pentru ”incompetență și indolență” și cere alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar.

Săptămâna trecută Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iași, clasificat încă din 2017 în Clasa de risc seismic I și populat cu peste 450 de deținuți. Cu toate acestea, clădirea nu figrează pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, deși situația este cunoscută de ministrul Justiției.

Corpul A al Penitenciarului Iași are 5 secții de deținere și este o construcție fără fundație cu parter și un etaj, iar în prezent încă mai este populat cu peste 100 de detinuți, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spații.

Conform estimărilor FSANP bazate pe suprafața construită și raportată la nivelul de siguranță a deținerii specific regimului de detenție semi-deschis, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aprox. 7 milioane de euro, iar reconstructia aprox. 4,5 milioane de euro, după reproiectarea pentru aprox. 250 de deținuți și cu respectarea standardului de 4mp/deținut.

Deți CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor din România, sindicaliștii susțin că actualul ministru Justiției care a dispus reducerea la jumătate a investițiilor în modernizarea penitenciarelor, de la  7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55).

Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor – între 370 și 550 de milioane de euro – anunțată insistent de către ministrul justiției, acest caz demonstrează că investițiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenționat, deși astfel s-ar rezolva problema de fond a condițiilor de detenție.

Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinuti cazați în condiții corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuților este de 22.830”, se arată într-un comunicat de presă al FSANP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.