Acasă Externe Agenda Europeana Titus Corlățean: Combaterea corupției a devenit mult mai brutală

Titus Corlățean: Combaterea corupției a devenit mult mai brutală

DISTRIBUIȚI
146047 – 27042018 – Joi, 26 aprilie 2018, cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 aprilie 2018), senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul în cadrul dezbaterii de urgență cu tema: Follow-up la raportul Organismului independent de anchetă privind acuzațiile de corupție din cadrul APCE, raportor din partea Comisiei pentru regulament, imunități și afaceri instituționale, Petra De Sutter (Belgia, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor).
Senatorul Corlățean și-a exprimat aprecierea față de activitatea Organismului independent de anchetă și a Comisiei APCE pentru regulament, imunități și afaceri instituționale. În opinia sa, se impune, din punct de vedere politic, o reacție promptă și adecvată în fața unor constatări care relevă că există corupție și o conduită nepotrivită  chiar și în cadrul acestei extrem de importante organizații pentru democrația europeană. În acest context, și-a exprimat susținerea pentru adoptarea unei rezoluții și unei recomandări în baza raportului prezentat de Comisia APCE pentru regulament, imunități și afaceri instituționale.
Președintele delegației române a arătat că provine dintr-o țară și dintr-o regiune – Europa centrală și de sud-est – în care, după dispariția regimului comunist, am învățat că este nevoie de eforturi susținute pentru a întreprinde reforme, a edifica democrația și a sancționa conduita imorală. A mai adăugat că, pentru a combate corupția, au fost instituite înalte standarde legislative, mecanisme și instituții corespunzătoare pentru a lupta împotriva acestui flagel și în baza recomandărilor partenerilor noștri europeni, inclusiv din partea Consiliului Europei și a Comisiei Europene, am urmat această cale.
Partea pozitivă a acestui demers, potrivit senatorului Corlățean, a reprezentat-o progresele neîndoielnice înregistrate în combaterea corupției, dar partea negativă, care a fost ignorată, inclusiv de partenerii noștri europeni, a fost că uneori – adesea, în ultimii ani – procesul de combatere a corupției a devenit mult mai brutal, fiind nesocotite drepturile fundamentale ale omului, așa cum sunt ele consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum încălcarea prezumției de nevinovăție și altele. A mai adăugat că aceste aspecte negative nu au fost luate în considerare de partenerii noștri europeni, fiind invocată necesitatea de a lupta împotriva corupției.
Senatorul român a menționat că acest raport certifică existența corupției și în zona considerată mai democratică și mai sănătoasă a Europei. A mai relevat că, în momentul dezbaterii în Adunare cu privire la nevoia de a fi adoptate declarații de avere și de interese, membri ai APCE provenind din state vest-europene și-au manifestat opoziția față de adoptarea unor declarații mai detaliate, în ciuda deschiderii noastre pentru luarea unei asemenea decizii. Potrivit senatorului Corlățean, este mai mult decât necesară evitarea impunerii unor duble standarde și de aceea demersul Adunării trebuie să vizeze agrearea unor standarde comune, inclusiv în baza concluziilor la care va ajunge Comisia APCE pentru regulament, imunități și afaceri instituționale. A mai adăugat că este extrem de importantă finalizarea acestei inițiative, care să vizeze combaterea corupției inclusiv în mai democratica și prospera Europă de Vest, întrucât ar reprezenta un semnal important pentru statele din Europa Centrală și de Est.
Senatorul Titus Corlățean a figurat printre semnatarii moțiunii pentru rezoluție care solicita în 2017 înființarea unui organism independent de anchetă privind acuzațiile de corupție la adresa actualilor și foștilor membri ai APCE. În prezent, președintele Delegației române la APCE este membru al Comisiei pentru regulament, imunități și afaceri instituționale, care audiază membri ai Adunării care au făcut obiectul raportului Organismului independent de anchetă. Comisia anterior menționată va stabili în final sancțiunile individuale care se impun și măsurile de ordin general necesare pentru promovarea și întărirea transparenței, responsabilității și integrității membrilor Adunării Parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.