Acasă Anchete Interne Traficanți de migranți pe mâna Poliției

Traficanți de migranți pe mâna Poliției

DISTRIBUIȚI

 145717 – 10042018 – Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea DIICOT, cu sprijinul Europol și Eurojust, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de migranți pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia. Nouă persoane au fost reținute, iar față de una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La 9 aprilie 2018, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de migranți. Activitățile s-au desfășurat cu sprjinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi acționat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Cei în cauză au recrutat, adăpostit, transferat și transportat ilegal migranți solicitanți de azil sau aflați ilegal pe teritoriul României spre frontiera româno-maghiară, iar ulterior i-au transportat spre țările de destinație – Austria, Germania sau Italia.

Trecerea frauduloasă a frontierei de stat s-a realizat fie pe zona verde, migranții fiind ghidați în teren și apoi așteptați pe teritoriul maghiar de autoturisme destinate transportului, fie prin punctele de trecere ale frontierei de stat, migranții fiind ascunși în mijloace de transport marfă de mare capacitate.

Astfel, în cadrul activităților procedurale, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor de frontieră și cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, au documentat 6 transporturi ilegale de migranți. De exemplu, la data de 21 aprilie 2017, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, a fost depistat un autocamion în care se aflau 111 migranți.

Pentru documentarea grupării infracționale, a fost primit sprijinul Europol și Eurojust, fiind constituită o echipă comună de anchetă (JIT – joint investigation team) cu partenerii din Austria și Slovenia.

Nouă persoane au fost reținute, iar față de una a fost dispusă măsura controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

În Austria, au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, cu sprijinul unei echipe mobile a Europol, fiind reținut și ulterior arestat unul dintre liderii grupării infracționale.

Activitățile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.