Acasă Politic USR acuză PSD că ”își trece la butonieră” Curtea de Conturi

USR acuză PSD că ”își trece la butonieră” Curtea de Conturi

DISTRIBUIȚI

146004 – 26042018 – USR reclamă faptul că PSD controlează acum în totalitate Curtea de Conturi, instituție care verifică cheltuirea banilor publici de către stat.

Majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor, consideră USR.

”PSD avea deja președinția acestei instituții, condusă de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar președintele nu avea decât un singur vot în plenul Curții de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciuntește una dintre instituțiile fundamentale ale statului român și în mod neconstituțional. Constituția prevede independența Curții de Conturi, ori proiectul prevede că punctele de vedere ale ANAP, subordonată Guvernului, o să fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a explicat deputatul USR Claudiu Năsui.

USR avertizează că după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziții publice și va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), o instituție care este subordonată Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea să mai evalueze oportunitatea achizițiilor făcute de instituțiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumpărate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai puțin de 52 de milioane de euro și este complet inutil. ”Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de conturi relativ benign și au adus o serie întreagă de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. După care în procesul parlamentar se introduc amendamente care de fapt schimbă fundamental proiectul. Așa zboară mai ușor sub radarul atenției publice”, a povestit Năsui.

Ieri în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, s-a discutat timp de 12 ore pe amendamente la acest proiect de lege, iar deputații USR Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au încercat să convingă majoritatea să renunțe la acest proiect nociv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.