Acasă Externe Agenda Europeana 12 întrebări pentru viitorul Europei

12 întrebări pentru viitorul Europei

DISTRIBUIȚI

146225 – 10052018 –  În 9 mai, de Ziua Europei, Comisia Europeană a lansat o consultare publică online adresată tuturor europenilor, în care aceștia sunt întrebați în ce direcție doresc să se îndrepte Uniunea Europeană. O inițiativă unică, ce face parte din dezbaterea mai largă privind viitorul Europei, consultarea a fost pregătită de un grup de 96 de cetățeni din 27 de state membre, reunit la Bruxelles pentru a stabili întrebările adresate concetățenilor lor.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker: ”Având în vedere apropierea alegerilor europene, a venit momentul să hotărâm ce ne dorim de la Uniunea Europeană formată din 27 de state membre. Orice s-ar întâmpla, un lucru e sigur: Europa pe care ne-o dorim trebuie să fie o Europă construită de cetățenii săi. Sondajul pe care îl lansăm adresează tuturor europenilor întrebarea: Ce viitor ne dorim pentru noi, pentru copiii noștri și pentru Uniunea pe care am construit-o? A venit momentul ca europenii să își facă auzită vocea, clar și răspicat, atât în legătură cu chestiunile care îi privesc, cât și în legătură cu ce așteaptă de la conducătorii lor în această privință”.

Este prima dată când Comisia convoacă un grup de reprezentanți ai cetățenilor care să redacteze textul unei consultări publice. 96 de europeni au venit, așadar, în datele de 5 și 6 mai, la Bruxelles, unde au redactat împreună un sondaj online alcătuit din 12 întrebări. Reuniunea a fost găzduită de Comitetul Economic și Social European. Acest exercițiu unic de democrație participativă demonstrează faptul că cetățenii se află într-adevăr în centrul discuției privind viitorul Europei.

Inițiativa se înscrie, de altfel, în contextul dezbaterii în curs privind viitorul UE27 care a fost lansată în data de 1 martie 2017, odată cu Cartea albă a Comisiei pe această temă.

Europenii își pot exprima deja punctele de vedere online, consultarea din 9 mai oferindu-le noi posibilități de a-și face auzită vocea. Aceasta va rămâne deschisă până în data de 9 mai 2019, când va avea loc summitul de la Sibiu.

Consultarea online se va desfășura, de asemenea, în paralel cu dialogurile cu cetățenii în curs, organizate de Comisie și de statele membre. Din 2012 până acum s-au desfășurat aproape 700 de astfel de dezbateri publice interactive în 160 de orașe, iar Comisia va intensifica frecvența acestora până la alegerile europene din mai 2019, propunându-și să organizeze alte 500 de evenimente de acest tip.

În completarea activității Comisiei în acest sens, guvernele naționale organizează acum dialoguri cu cetățenii în toate statele membre, în urma unei inițiative a Franței, care a fost susținută de șefii de stat sau de guvern ai viitoarei UE27. Comisia împărtășește cu statele membre beneficiile experienței sale.

Etape următoare

Comisia va prezenta statelor membre, în cadrul Consiliului European din decembrie 2018, un raport intermediar privind procesul care a fost pus în mișcare prin lansarea Cărții albe. Un raport final va fi prezentat apoi la primul summit UE27 de la Sibiu, din România, la 9 mai 2019, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.

În martie 2017, Comisia a lansat, odată cu publicarea unei ”Cărți albe privind viitorul Europei”, o nouă dezbatere asupra viitorului UE cu 27 de state membre. Membrii Comisiei au străbătut Europa în lung și în lat și au ascultat opiniile cetățenilor cu privire la diferitele scenarii prezentate, acordând astfel tuturor șansa de a contribui la modelarea Uniunii.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.