Acasă Social Aparare Ceremonii pentru comemorarea eroilor, la Toplița

Ceremonii pentru comemorarea eroilor, la Toplița

DISTRIBUIȚI
foto: informatiahr.ro

 146337 – 17052018 – Secretarul de stat Mircea Duşa a participat joi, 17 mai, cu ocazia Zilei Eroilor, la ceremoniile militare organizate la Mausoleul Eroilor de la Gura Secului şi în Parcul Central al municipiului Topliţa.

Activitățile sunt organizate de către autorităţile publice locale, cu sprijinul militarilor din garnizoana Miercurea Ciuc. Primul eveniment s-a desfăşurat la Mausoleul Eroilor de la Gura Secului unde au  fost depuse coroane de flori şi a fost oficializată o slujbă religioasă. Ceremonii similare vor avea loc, începând cu ora 14.00, în Parcul Central din municipiul Topliţa.

În anul 1920, printr-un decret – lege, autorităţile române au declarat Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională, celebrată de Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată în 1995 de Parlamentul României şi, ulterior, în 2003, prin legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Mausoleul Eroilor din Topliţa a fost ridicat, la iniţiativa Patriarhului Miron Cristea, de către Societatea „Cultul Eroilor” şi inaugurat în anul 1925. La baza mausoleului sunt depuse osemintele a 771 de militari români căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Au fost identificaţi 25 dintre ei şi au fost depuşi în firide individuale, iar cei 746 neidentificaţi au fost depuşi în osuar. Pe zidurile mausoleului au fost montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români, iar pe crucea din piatră din partea frontală este gravată o inscripţie concepută de patriarhul Miron Cristea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.